IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отварянето на Китай носи смесен ефект за световната икономика

Страната се готви за мрачни няколко месеца, но и за по-бързо възстановяване през 2023 г.

14:04 | 28.12.22 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Премахването на последните ограничения за Covid от Китай вероятно ще доведе до повече смущения в икономиката през първото тримесечие, тъй като инфекциите нарастват. Същевременно може да се увеличи възможността за по-бързо и по-силно възстановяване на растежа през следващата година, прогнозират икономисти, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Правителственото облекчаване на ограниченията – включително съобщение тази седмица за премахване на изискванията за карантина за пристигащи пътници от 8 януари – беше по-внезапно, отколкото повечето фирми и анализатори очакваха.

Въпреки че това внесе повече несигурност в и без това крехките перспективи за растеж през следващите месеци, икономистите казват, че по-бързото повторно отваряне съкращава продължителността на икономическите шокове. Вероятно и загубите ще бъдат концентрирани в месеците около Китайската нова година, период, когато производството обикновено се забавя.

„Подходът на правителството изглежда е да преодолее високата вълна от инфекции възможно най-бързо“, написа в бележка във вторник Ю Сянгрон, главен икономист за Китай на Citigroup Inc. „Рязката промяна на политиката трябва да проправи пътя към по-пълно икономическо възстановяване“, посочва той.

Въздействието на прекъсванията заради Covid върху годишния растеж през следващата година „може да бъде по-малко“ от прогнозираното по-рано, каза още той.

Анализаторите вече понижиха прогнозите си за растежа на Китай тази година и повишиха тези за 2023 г., откакто правителството внезапно сложи край на политиката за нулев Covid преди няколко седмици. Средната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти е растежът да отслабне до 3% през 2022 г. и да се възстанови до 4,9% през следващата година.

"Виждаме увеличени рискове за повишаване на БВП през 2023 г. - по-бързото повторно отваряне може да увеличи растежа за цялата година до 6,3%, доста над основния ни сценарии от 5,1%.

Повторното отваряне на Китай ще има смесен ефект за световната икономика. Съживяването на китайския туризъм може да стимулира бизнеса в секторите на услугите по света. По-плавното бизнес пътуване в и извън Китай може да помогне за облекчаване на напрежението във веригата за доставки. Но по-бързият растеж ще доведе до по-силно търсене на суровини - противопоставяйки се на очакваното забавяне на глобалната инфлация" пишат Ерик Джу и Дейвид Ку за Bloomberg Economics.

Засега чуждестранните фирми действат предпазливо по отношение на всякакви планове за инвестиции и персонал, като се има предвид, че нивата на доверие остават все още много ниски.

„Много компании видяха, че хората им преминават през изключително напрежение през ерата на нулев Covid, което ще доведе до подход „на изчакване“ за мнозина“, каза Ноа Фрейзър, управляващ директор на China-Canada China Business Council. „Квалифицираните глобални таланти са все по-малко нетърпеливи да се преместят в Китай и щетите, нанесени на доверието и репутацията през последните три години, ще отнеме време, за да се възстановят“, посочва той.

Йорг Вутке, президент на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, каза, че компаниите не бързат да увеличат дела си в Китай, въпреки че ходът на правителството „потенциално“ ще повиши доверието на бизнеса.

Продължението на анализа може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още