fallback

Германия ще спре да купува втечнен руски газ

Европейските компании ще трябва да информират ЕК за произхода на газа, става ясно от документ на германското правителство

10:25 | 31.01.23 г. 23

Германското правителство има намерение да спре да купува втечнен руски газ, става ясно от документ, до който има достъп Bloomberg. "Федералното правителство не подкрепя доставките на руски втечнен газ", пише в отговор на запитване от опозицията зам.-министърът на енергетиката Патрик Граихен.

Според писмото кабинетът е информирал местните компании да предприемат нужните мерки и да изключат покупката на втечнен газ от Русия, ако е възможно. На този етап говорител на Министерството на икономиката, което също отговаря за енергийната политика в Германия, отказва коментар по казуса, пише Bloomberg.

В писмото на Граихен е записано още, че европейските компании ще бъдат задължени да уведомяват ЕК за произхода на покупките на газ в обем над 5 тераватчаса.

От началото на годината доставките на тръбен газ за Западна Европа намаля съществено - в последните дни транзитът през Украйна, която остана единственото трасе за Запада, намаляват съществено до около 24 млн. куб. метра на денонощие, спрямо договорените през 2019 година 110 млн. куб. метра и към 42 млн. куб. метра от май 2022 година.

Когато Русия и Украйна подписваха договора за транзит, който е в сила до 2024 година, плановете на "Газпром" бяха към края на срока изцяло да изолира Украйна от тази дейност, включвайки в експлоатация и "Северен поток 2".

От началото на войната обаче в Европа все по-активно търсят начини да намалят зависимостта си от Русия по отношение на енергийните продукти. Германия например изгради своите първи терминали за втечнен газ. Основен доставчик на газ в Германия в момента е Норвегия.

Статистиката показва, че в последните месеци страните от ЕС може и да не купуват тръбен газ от Русия, но доставките на втечнен са рекордни спрямо минали години. Втечненият газ не е подложен на санкции от Брюксел заради военната инвазия в Украйна и Франция, Белгия, Нидерландия и Испания купуват суровината, посочва Bloomberg.

По данни на германската лобистка организация Zukunft Gas руският втечнен газ има дял от около 6% от общия внос в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 31.01.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още