fallback

Цената на ядрената централа Hinkley Point C набъбна с 30% за 8 години

EDF се стреми да няма ново отлагане на въвеждането в експлоатация на първия реактор - юни 2027 година

10:22 | 21.02.23 г. 10

Цената на ядрената централа Hinkley Point C, която френската компания EDF планира да построи в Съмърсет, в югозападната част на Англия, се е повишила с 30% от 2015 г. досега, изчислява Ройтерс. От презентация на EDF става ясно, че отчитайки инфлацията, цената днес е 33 млрд. паунда.

Когато проектът беше представен преди 8 години, посочената цена беше в диапазона 25-26 млрд. паунда.

Ядрената централа в Съмърсет е част от плановете за възраждането на ядрената енергетика във Великобритания и постигане на въглеродна неутралност за британската икономика до 2050 г. Той предвижда изграждането на два реактора от типа ERP - по съвместната технология на EDF и Siemens, с общ капацитет 3200 мегавата. Инвеститори в него са EDF и китайската CGN с дял от 33,5%. Според запознати едва ли китайският инвеститор ще се заинтересува от увеличаване на дела си в компанията, за да финансира оскъпяването.

Засега от проектната компания се придържат към датата за въвеждане в експлоатация на първия блок на централата - юни 2027 г. Строителството започна още през 2017 г., но вече закъснява заради пандемията от коронавируса, а сега и заради войната в Украйна. Допълнително отлагане само ще оскъпи още повече проекта, но от EDF предупредиха, че има опасност срокът за въвеждане в експлоатация на първия блок да бъде изместен с 15 месеца до септември 2028 г.

Преди седмица EDF съобщи за рекордна загуба през 2022 г., свързана с намаленото производство на електроенергия от ядрените мощности във Франция. Проверки на безопасността откриха редица дефекти в реакторите на компанията и дълго време част от тях бяха спрени за ремонти и модернизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 21.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още