IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EDF отлага рестарта на два ядрени реактора поради удължена ремонтна дейност

Реакторът Chooz-1 сега трябва да започне работа на 28 февруари, месец по-късно от планираното, докато пускането на Blayais-1 беше отложено с 10 дни до 11 февруари

15:58 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският енергиен оператор Electricite de France SA (EDF) отложи пускането в експлоатация на два ядрени реактора, тъй като ремонтната дейност по съоръженията отнема повече време от очакваното, съобщава Bloomberg.

Реакторът Chooz-1 сега трябва да започне работа на 28 февруари, месец по-късно от планираното, докато пускането на Blayais-1 беше отложено с 10 дни до 11 февруари, става ясно от данни на EDF.

Продължителните прекъсвания ще забавят възстановяването на ядрения капацитет на Франция, точно когато тези реактори са най-необходими, тъй като търсенето достига пикови стойности през зимата. Активността на ядрените мощности на EDF се възстанови през последните седмици и е близо до най-високото си ниво от една година насам.

Производството на енергия от тези реактори през миналата година се срина поради прекъсвания. Количеството на генерираната от ядрените мощности енергия се понижи с 23%.

Но мекото и ветровито време през зимата носи известно облекчение за Франция и съседните енергийни пазари.

Френският министър на енергийния преход Агнес Пание-Рюнаше заяви пред френското радио Info в петък, че е „уверена в способността ни да преминем през зимата, но трябва да останем бдителни“.

Междувременно предлагането на енергия е подложено на допълнителен натиск, след като въглищната централа Cordemais спря дейност поради стачка на работници, които искат да защитят работните си места, настоявайки за план за превръщане на електроцентралата във въглеродно неутрална.

През ноември EDF подписа сделка с Credit Agricole за осигуряване на кредит в размер на 1 млрд. евро, като средствата ще помогнат на френската държавна енергийна компания да поддържа работата в своите ядрени електроцентрали във Франция.

Заемът е част от основната програма на EDF за подобряване на сигурността и удължаване на експлоатационния живот на ядрените реактори след обичайните 40 години.

Сделката е първата, в която средствата ще бъдат изцяло предназначени за инвестиции в ядрените дейности на EDF, посочват двете компании.

По същото време френският мрежови оператор RTE предупреди, че съществува по-висок риск от първоначално очакваното за енергийните доставки в страната през януари на фона на понижената прогноза за производството на ядрените мощности. Количеството произведена ядрена енергия се очаква да бъде около 40 гигавата в началото на 2023 г., което е с 3 до 4 гигавата по-малко спрямо предходната прогноза, представена през септември, изтъква RTE, цитирана от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още