fallback

Молдова получава газ от Азербайджан през България

Чрез газовите връзки и терминала за втечнен природен газ в Александруполис България отново ще разпределя газ в региона

12:47 | 24.02.23 г. 5

Молдова получава азербайджански газ през територията на България, коментира българският президент Румен Радев по време на дискусия, посветена на приемането на еврото. Доставките стават чрез газовата връзка IGB и Трансбалканския тръбопровод. От 2019 г., с въвеждането в експлоатация на "Балкански поток", капацитетът на газопровода е свободен и той работи в реверсивен режим.

По думите на Радев от декември 2022 г. до този момент по това трасе към Молдова вече са доставени повече от 200 млн. куб. метра газ от Азербайджан.

В началото на февруари председателят на парламента на Молдова Игор Гросу пък съобщи за постигната договорка за доставка на азербайджански газ чрез румънската Romgaz от 1 април 2023 година, посочва Радио Молдова, но без да дава повече подробности за обем на доставките, което подсилва позициите на България като разпределителна точка на газовите потоци в региона, само че този път от юг към север.

Има още потенциал на това трасе - по него могат да бъдат извършвани доставки и на втечнен газ от различни източници, особено след въвеждането в експлоатация на терминала край Александруполис  и след възможността да се ползва капацитетът на турските терминали в Средиземно море. По този маршрут втечнен газ може да бъде доставян и за Украйна.

Операторът на газопреносната мрежа на Украйна - GTSOU, съобщи в началото на февруари за виртуален внос на газ от Европа през Молдова. Компанията започна и процедура по унифициране на стандарта за характеристиките за газа в края на 2022 година, за да отвори маршрута за доставки.

Трансбалканският газопровод доставяше газ от Русия през Украйна, Молдова и Румъния към Балканския полуостров. Разпределението се извършваше на територията на България, включително и към най-големия пазар на "Газпром" в региона - Турция. С влизането в експлоатация на "Турски поток" това трасе не се експлоатира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 24.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още