fallback

Русия е спряла да доставя нефт на Полша през петролопровода "Дружба"

Полската компания PKN ORLEN посочва, че е била подготвена за такава ситуация

16:02 | 25.02.23 г. 4

Русия е престанала да доставя петрол на Полша през петролопровода "Дружба" в рамките на последния действащ договор, заяви днес полският петролен гигант PKN ORLEN, цитиран от Франс прес.

Доставките по договора покриват около 10% от нуждите на PKN ORLEN, казва се в изявление на полската компания, адресирано до Франс прес, цитирано от БТА.  

"Доставките за Полша по петролопровода "Дружба" бяха спрени от руската страна", изтъква полската компания, като подчертава, че е била подготвена за такъв развой на събитията.

Полската компания съобщава за спирането на петролните доставки ден след като Европейският съюз прие нов пакет от санкции срещу икономиката на Русия, отбелязва Франс прес.

PKN ORLEN уверява, че спирането на доставките от Русия няма да се отрази върху достъпа до петрол на полските клиенти и че "(отсега нататък) целият обем на доставките може да бъде гарантиран по море".

От февруари, след изтичането на договора с руската „Роснефт“, PKN ORLEN получава петрол по сделка с „Татнефт“, посочва Ройтерс. След началото на войната в Украйна компанията спря да купува руски петрол и горива по море. Портфолиото от доставки на компанията сега включва петрол от Западна Африка, Средиземно море, Персийския залив и Мексиканския залив.

Доставките по море достигат до Полша през петролен терминал в Гданск на Балтийско море. Капацитетът му надхвърля обемите, които могат да бъдат преработени от полските рафинерии и отчасти се използва за доставка на петрол за рафинерии в Източна Германия, които са свързани с петролопровода "Дружба".

Петролопроводът „Дружба“ е освободен от санкциите, които Европейският съюз наложи на Русия след пълномащабното ѝ нахлуване в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 25.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още