IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е одобрил десети пакет санкции срещу Русия навръх първата годишнина от началото на войната

Полша е оттеглила възраженията си, но е декларирала какво иска да съдържат следващите мерки

07:36 | 25.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз е одобрил късно снощи десети пакет санкции срещу Русия – най-големият, приеман досега, навръх първата годишнина от инвазията в Украйна, предава Франс прес.

Агенцията подчертава, че дипломати първоначално са коментирали, че не е постигнато съгласие. След това обаче шведското ротационно председателство на Съвета на ЕС съобщи в Twitter, че е съгласуван нов пакет санкции, насочен срещу руската икономика и ирански компании, които подкрепят войната срещу Украйна, предава БТА.

"Една година изтече от жестокото и незаконно руско нахлуване в Украйна. Днес ЕС одобри десети пакет санкции, който включва по-конкретно по-строги ограничения за износа на технологии и стоки с възможно двойно предназначение, рестриктивни мерки, насочени срещу физически и юридически лица, които подкрепят войната, разпространяват пропаганда или доставят дронове, използвани от Русия във войната, както и мерки срещу руската дезинформация", пише в изявление на Съвета на ЕС.

Одобрените снощи наказателни мерки предвиждат по-конкретно нови ограничения за европейски износ за Русия на стойност 11 млрд. евро и замразяване на авоарите на три банки и голям брой компании от страната, както и ирански доставчици на дронове за Москва. Списъкът съдържа общо 120 имена, които ще станат известни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.

Санкциите са одобрени, след като Полша е оттеглила своите възражения. Варшава не е успяла да издейства по-строги санкции, за каквито настояваше. Вчера премиерът на Полша Матеуш Моравицки, по време на посещение в Киев заради доставката на първите танкове Leopard II, определи пакетът санкции като твърде слаб.

Дипломат коментира пред АФП, че Полша е излязла с едностранна декларация какво иска да съдържа следващият пакет санкции: мерки заради депортирането на украински деца в Русия, санкции за Беларус, мерки срещу руския износ на каучук и диаманти, събиране на доказателства за действията на пропагандаторите на руския режим, допълва АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още