IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще напълни газохранилищата си и без руски газ 

Към момента съоръженията за съхранение на федералната република са запълнени на 64,3%

09:10 | 30.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jan Woitas/dpa
Снимка: Jan Woitas/dpa

Председателят на Мрежовата агенция (германското ведомство, което регулира енергийния пазар) Клаус Мюлер очаква страната да може да започне зимата на 2023/24 г. с пълни съоръжения за съхранение на природен газ.

„Сега излизаме от зимата със сравнително пълни хранилища. Това ще спомогне за запълването на хранилищата през лятото без руски тръбопроводен газ", заяви Мюлер пред dpa по повод изтичането на т.нар. година на съхранение на 31 март.

Съоръженията за съхранение компенсират колебанията в потреблението на газ и по този начин представляват буферна система за пазара. Сутринта на 14 ноември 2022 г. Федералната провинция е регистрирала ниво на запълване от 100%. През зимата нивата на запълване обикновено намаляват. Във вторник сутринта общото ниво на запълване в германските хранилища е 64,3%. Русия пък спря доставките на природен газ за Германия в края на август 2022 г.

България също отчита висока запълняемост - според служебния енергиен министър Росен Христов съоръжението в Чирен е пълно на около 70%. За България доставките на тръбен руски газ бяха спрени от началото на април. 

Още преди няколко седмици вътрешен документ на Федералната агенция по мрежите показа, че силно увеличеният внос на газ от Норвегия, Нидерландия и Белгия почти напълно е компенсирал загубата на руските доставки на газ в нетния внос от края на август 2022 г. насам. Според документа от 2017 г. до края на февруари 2022 г. Германия е внасяла средно по 77,0 тераватчаса природен газ на месец, като се приспадне износът, който е бил използван за покриване на националното потребление и за запълване на хранилищата.

За сметка на това нетният внос от септември 2022 г. до края на януари - т.е. без доставките на руски газ - е бил 72,7 тераватчаса на месец. Освен това през януари е имало около 4 тераватчаса втечнен природен газ от новите терминали по германските брегове. А според Федералната агенция за мрежите през 2021 г. Германия е консумирала около 1000 тераватчаса природен газ.

Според документа от 2017 г. до края на февруари 2022 г. всеки месец от Норвегия към Германия са постъпвали средно по 26 тераватчаса природен газ. След прекратяването на руските доставки това количество е било 41 тераватчаса. Нетният внос от Нидерландия се е увеличил от 2 на 25 тераватчаса. С Белгия газовите потоци преди войната са били балансирани средно с месечен обем от около 2 тераватчаса в двете посоки. От септември насам всеки месец около 23 тераватчаса природен газ са постъпвали само в една посока: от Белгия към Германия.

Данните също така показват, че от септември насам от Германия към други държави е пренесен значително по-малко природен газ, отколкото преди. Значително намаление има например в газовите потоци с Швейцария, където от септември до януари обемът на вноса е надвишавал износа за Швейцария.

Федералната агенция за мрежите продължава да оценява доставките на газ в Германия като "стабилни". 

„Ще се нуждаем от пълни хранилища и за следващата зима. Ако следващата зима е значително по-студена, ще се нуждаем и от значително повече газ", каза Мюлер . Той определя запълването на хранилището през миналата година като „голям успех". „Пълните хранилища, умерените температури и икономиите ни помогнаха да преминем добре през миналата зима".

Мюлер е убеден, че Германия ще успее да преживее добре следващата зима по отношение на доставките на газ, но призовава към бдителност: „Трябва да се подготвим добре и за следващата зима. Тази подготовка включва и това да продължим да използваме газ пестеливо". 

Ако доставките на газ продължат, планираните допълнителни терминали за втечнен природен газ влязат в експлоатация и не стане твърде студено, „можем да преживеем добре и следващата зима", убеден е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Абе ти като искаш, си намираш, не ме питаш мен. Всяка химия гълта първо много енергия, а в индустрията най-евтината енергия е (беше) природният газ. Отделно суровина. Ето от сайта на Хенкел: *We purchase a large amount of our ingredients for our hair and body care as well as laundry and home care products from our supplier BASF. Those ingredients can be based on fossil row materials. Fossil raw materials come from sources that are limited and are for example petroleum, crude oil or natural gas.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... я сподели Henkel къде го влагат този газ , чисто любопитство ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 15
andy
преди 1 година
"До тук добре!" - казал онзи, падащ от 10я етаж като стигнал до третия. Тъкмо ще научат европейската икономика да работи без руски газ и то няма да е останала икономика. Хитряги са Фащисаните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Проблемът с руския газ е решен - руски газ няма да има. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
*Германия ще напълни газохранилищата си и без руски газ* - Това вече нито е новина, нито вълнува хората, занимаващи се с икономика, пари и бизнес. В Европа вече няма и няма да има руски тръбен газ. Точка. Хранилищата ще се пълнят - някак. Новините и вълненията ще бъдат свързани с цената, на която BASF, Bayer, Henkel, Evonik, Covestro и други хим. монстъри ще го купуват, влагат и продават в продуктите си, но главно - в новите трилиони евра дълг на държавата за подкрепа на бизнеса и населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още