fallback

България създава държавна компания за зелена енергия

Работи се ефективно с Европейската комисия за разработването на проекти за стимулиране на внедряването на зелени технологии, изтъкна Росен Христов

14:23 | 20.04.23 г. 12

България ще създаде държавна компания за зелена енергия. Това заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката, по време на откриването на събитието Energy of Tomorrow, организирано от Investor.bg.

В "Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ) е обособено ново дружество, което ще се фокусира върху развитието и съхраняването на зелена енергия. Работи се ефективно с Европейската комисия (ЕК) за разработването на проекти за стимулиране на внедряването на такива технологии, посочи енергийният министър.

"България наистина има нужда на ускоряване на процеса по декарбонизация и внедряване на зелени технологии. Енергетиката много нашумя в рамките на последната година заради цените на енергоизточниците. Също така се ускориха някои процеси на европейско ниво, като декарбонизация и алтернативни източници на енергия", подчерта Христов.

С тенденцията за пълна декарбонизация енергетиката получава още по-важна роля в икономиката, добави той.

Електрификацията е в основата на този процес, като тя е съпътствана с редица мерки за енергийната ефективност. Това трябва да бъде заложено в политиката на всяка държава, категоричен е Христов.

По думите му България е една от най-въглеродно интензивни икономики, но това именно дава възможност за бързо внедряване на зелената енергия.

Росен Христов, служебен министър на енергетиката, по време на откриването на събитието Energy of Tomorrow. Снимка: Investor.bg

С напредването на внедряването на възобновяема енергия цената на енергията намаля, като излизат нови технологии, позволяващи фрагментирането на индустрията и достъпа на много гъвкави предприятия, посочи той.

„Надявам се в най-скоро време да се превърнем в европейски лидер по отношение на декарбонизацията и зелените технологии“, каза още Христов.

Energy of Tomorrow се провежда днес в Интер Експо Център в София.

Генерални партньори на Energy of Tomorrow са „ПроКредит Банк" и „Електрохолд". Основни партньори са „Главболгарстрой" и „Умни решения Shelly", част от „Алтерко". Събитието се организира и с подкрепата на Schneider Electric, „Аурубис България", „Индустриален холдинг България", „Конкорд Асет Мениджмънт" и „Енери".

Институционални партньори са Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стартъп асоциация (BESCO), Институтът за енергиен мениджмънт (ЕMI), Френско-българската търговска и индустриална камара, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българска мрежа на Глобалния договор.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BusinessGlobal, Webcafe.bg и Money.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 21.04.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още