fallback

Цената на газа в Европа проби поредно дъно и вече е под 30 евро за мегаватчас

От края на март насам цената на TTF се понижи в продължение на шест последователни седмици, като спадна с близо 27%

07:39 | 19.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

Цената на европейския природен газ падна под 30 евро за мегаватчас (MWh) за първи път от юни 2021 г. насам. Във вечерните часове референтният форуърден договор TTF за доставка след един месец спадна до 29,75 евро за MWh. По този начин цените на природния газ продължават низходящата си тенденция, която продължава от месеци.

Заради войната на Русия срещу Украйна цените на природния газ се бяха повишили драстично миналата година до лятото. В своя пик газът поскъпна до над 300 евро през август 2022 г. Голямата зависимост от руския газ беше подхранила опасенията за енергийна криза.

Оттогава насам обаче стойностите са се понижили значително. След меката зима съоръженията за съхранение на природен газ са добре запълнени. Освен това може да се внася достатъчно количество втечнен природен газ (LNG) от други държави. Отслабващото икономическо развитие също намалява търсенето. Цената на природния газ в момента също е доста под нивото, на което беше непосредствено преди началото на войната през февруари 2022 г. Въпреки това преди 2021 г. той постоянно струваше забележимо по-малко от 30 евро.

Спадът в цената е знак и за голямото количество, което вече се съхранява в хранилищата, тъй като търговците зареждат преди следващата зима, и за сравнително слабото търсене на газ в региона.

Европа завърши зимата със запаси от газ, значително надвишаващи средното за сезона, и продължи да увеличава запасите си. По данни на браншовата организация Gas Infrastructure Europe в момента хранилищата са запълнени почти на 65% и са с близо една пета над предходната 5-годишна средна стойност.

„Още през януари казах, че през лятото цените ще паднат под 30 евро/мвтч. Но със сигурност не очаквах това да се случи още през май", казва пред Financial Times Том Марзек-Мансер от консултантската компания ICIS. 

От края на март насам цената на TTF се понижи в продължение на шест последователни седмици, като спадна с близо 27%.

„Ще видим ли още понижения при краткосрочните договори? Да, без съмнение", казва Марзек-Мансър. Той допълва, че липсата на търсене на спот втечнен природен газ от Азия, която се конкурираше с Европа за супер охладеното гориво през цялата минала година, е друг фактор за понижаването на европейските цени на газа.

Въпреки облекчението на газовите пазари Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди за нови рискове и колебания в цените. В началото на 2023 г. натискът върху газовите пазари е отслабнал поради меката зима и политическите мерки, обяви МАЕ в доклада си за газовия пазар за първото тримесечие. Въпреки това глобалното предлагане на газ ще остане ограничено през 2023 г. и съществуват големи несигурности.

Те включват възможността за сухо лято или по-студена зима от обичайното, но също така и по-малка наличност на втечнен природен газ, както и по-нататъшно намаляване на доставките на руски тръбопроводен газ за Европа. Ето защо нуждите от газ трябва да бъдат допълнително намалени чрез подобряване на енергийната ефективност, ускорено използване на възобновяеми енергийни източници и термопомпи, както и чрез промени в поведението, заяви МАЕ. 

Но дори и цените да започнат отново да се покачват с наближаването на зимата, малцина очакват те да се доближат до нивата от разгара на кризата.

Преди Русия да започне да свива доставките през 2021 г. - преди да ги намали след инвазията си, TTF се търгуваше близо до 30 евро/мвтч, но никога над тази стойност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 19.05.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още