IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През зимата страните от ЕС са изнесли горива за 1,7 млрд. евро към Украйна

Износът на ЕС към Украйна се увеличава след резкия срив в началото на войната

15:06 | 26.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В първото тримесечие на 2023 година страните от Европейския съюз са изнесли за Украйна горива на стойност 1,67 млрд. евро. Това са почти 1,7 млн. тона, сочат данните на Евростат. Според статистиката има намаление на тримесечна база - в последните три месеца на миналата година страните от общността са доставили почти 1,9 млн. тона горива за сумата от 2,1 млрд. евро.

От 5 февруари 2023 г. страните от ЕС забраниха вноса на руски горива, след като в края на миналата година спряха и вноса на петрол от Русия. България има дерогация, която ѝ позволява да продължава да купува руски петрол през морските терминали, както и да изнася част от горивата, които не може да използва на вътрешния пазар, но само към Украйна.

По данните на Евростат в периода януари - март 2023 година сред най-съществените пера в износа на общността към Украйна са още електрическо оборудване (за 872 млн. евро) и автомобили (802 млн. евро). Търговският баланс на ЕС с Украйна е положителен.

Статистиката показва, че след резкия спад в началото на войната през февруари - март 2022 година, износът на европейски стоки към Украйна расте почти непрекъснато. Вносът на украински стоки в ЕС пък намалява в последните месеци.

Търговските отношения на ЕС с Украйна. Източник: Евростат Търговските отношения на ЕС с Украйна. Източник: Евростат

В същото време данните за търговията с Русия показват, че след първоначалното понижение през март-април 2022 година, до края на миналата година износът на стоки от ЕС към Русия остава почти постоянен - в обем на около 5 млрд. евро на месец. Вносът плавно намалява и достига около 10 млрд. евро през декември 2022 г.

Търговските отношения на ЕС с Русия. Източник: Евростат Търговските отношения на ЕС с Русия. Източник: Евростат

Последните данни на Евростат по отношение на търговията с Русия показват, че в последното тримесечие на 2022 година страните от ЕС са изнесли оборудване за 5,1 млрд. евро, фармацевтични продукти за 2,9 млрд. евро и автомобили за 2,2 млрд. евро. Търговският баланс на ЕС с Русия е отрицателен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още