fallback

Цената на тока в Европа отново стана отрицателна заради соларния бум

Това е все по-често срещано явление, тъй като регионът се стреми да ускори инсталирането на повече соларни паркове, за да намали търсенето на изкопаеми горива

16:29 | 04.07.23 г. 18

Цените на електроенергията в Европа паднаха отново на отрицателна територия, тъй като производството на енергия от соларни мощности продължава да расте в региона, претоварвайки мрежата в следобедните часове, съобщава Bloomberg.

Това е все по-често срещано явление, тъй като Старият континент се стреми да ускори инсталирането на повече соларни паркове, за да намали търсенето на изкопаеми горива. Цените на електроенергията в сегмента „в рамките на деня“ на борсата в Германия, най-големия пазар на електроенергия в Европа, минаха на отрицателна територия от 13:00 до 15:00 часа във вторник, показват данни от Epex Spot SE.

Последният ценови спад идва след рекордно ниските нива, достигнати през уикенда. Въпреки че в събота и неделя има по-голяма вероятност за отрицателни цени на електроенергията, тъй като търсенето е по-ниско, това е необичайно за средата на работната седмица.

Производството на соларна енергия в Германия продължава да расте. Източник: Bloomberg/ENTSO-E

Германия, Дания и Нидерландия също отчитат отрицателни цени за сегмента „ден напред“. 

Без значителна промяна в профилите на търсенето отрицателните цени ще стават все по-често явление. Европа вероятно ще инсталира до 60 гигавата нови соларни мощности през 2023 г., което е с една трета повече от миналогодишния рекорд, показва проучване на HSBC Holdings Plc. Това би могло да създаде възможност за потребителите да използват повече енергия в средата на деня, за да зареждат електромобили и да управляват бизнеса си в най-евтините и екологични часове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 04.07.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още