IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

План за удължаване на въглищните субсидии спъва енергийната реформа в ЕС

На среща в Люксембург енергийните министри от ЕС трябваше да договорят обща позиция по новите правила,

21:09 | 19.06.23 г. 4
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Страните от Европейския съюз в понеделник не успяха да се договорят по предложение, което им позволява да удължат субсидиите за въглищните централни като част от по-широки реформи на енергийния пазар на блока, които имат за цел да увеличат употребата на нисковъглеродна енергия, съобщава Ройтерс.

На среща в Люксембург енергийните министри от ЕС трябваше да договорят обща позиция по новите правила, които целят да избегнат и повторение на енергийната криза от миналата година, когато рекордно високите цени на газа оставиха потребителите със завишени сметки за енергия.

Разговорите бяха усложнени от късно предложение на Швеция, която държи ротационното председателство на Европейския съвет, да се позволи на страните да удължат субсидиите за механизмите за осигуряване на капацитет на въглищните електроцентрали, които се изплащат на генераторите, за да поддържат достатъчно капацитет в режим на готовност с цел да се избегнат прекъсвания.

Редица държави, сред които са Австрия, Белгия, Германия и Люксембург, се противопоставиха на предложението, заявявайки, че това ще подкопае целите на Европа за борба с климатичните промени.

В коригиран план, представен в понеделник, се казва, че Европейската комисия ще трябва да одобрява всяко отделно искане да се ползва вратичката за механизма за осигуряване на капацитет, което потенциално ще я направи по-трудно за оправдаване.

Проектозаконът, видян от Ройтерс, ще позволи на съществуващите механизми за осигуряване на капацитет временно да отменят ограничението на въглеродните емисии – позволявайки на въглищните електроцентрали да участват – ако не успеят да привлекат достатъчно генератори с по-ниски емисии.

В него се казва, че някои страни се нуждаят от опцията, тъй като прекъсването на доставките на газ в Европа след инвазията на Русия в Украйна е наложило допълнителен натиск върху капацитета за производство на електроенергия.

„За някои от нас сигурността означава пазари на капацитет“, каза полският министър на климата Анна Москова в понеделник.

Полша, която получава около 70% от енергията си от въглища, може да удължи своята схема за подпомагане на въглищни централи след 2025 г. съгласно предложението.

„То не е съвместимо с целите на ЕС и националните цели за опазване на климата“, каза германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек по повод първоначалното предложение.

Стабилни цени

Предложената реформа на пазара на електроенергия в ЕС има за цел да направи цените на електроенергията по-стабилни и предсказуеми чрез поставяне на нови, подкрепяни от държавата възобновяеми енергийни източници и нисковъглеродни ядрени централи към договори с фиксирана цена за разлика.

Министрите договаряха подробности, например как да изразходват всички приходи, събрани от тези схеми за субсидиране, и условията, търсени от страни, включително Австрия и Германия, за ограничаване на държавите да налагат тези договори с фиксирана цена на съществуващи електроцентрали.

Последното проектопредложение също така ще позволи на страните да въведат национални схеми до средата на 2024 г., за да удържат неочакваните приходи на някои електроцентрали, ако цените на електроенергията скочат - ход, подкрепен от страни, сред които са Гърция и Испания, но на който се противопоставят групи от енергийната индустрия.

След като страните от ЕС съгласуват позицията си, те трябва да договорят окончателното надграждане на пазара на електроенергия с Европейския парламент с цел да приемат закона преди парламентарните избори в ЕС следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 10 месеца
До: evlogi въглищата се субсидират десетилетия преди да дойдат тези въглеродни квоти... не се излагай!@zelka друго имах предвид, подигравам се с плоскоземцитв, които прокарваха опорката със субсидиите за ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... тук по-скоро иде реч , за изключение при използването на въглищните ТЕЦ като студен резерв , защото доста държави в ЕС действително нямат други мощности за капацитет и да не се увеличи прекомерно цената на електричеството ... търсят баланс за определено време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 10 месеца
До: khao Е, при положение,че плащат по 100 евро за тон емисии въглероден двуокис, би било цяло чудо да нямат нужда от субсидии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 10 месеца
пак има някакъв напредък, до преди 1-2 години никой не споменаваше даже че въглищата са тежко субсидирана индустрия... човек ще си рече че има конспирация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още