fallback

ЕК одобри държавни гаранции за разширението на газохранилището "Чирен"

Проектът ще гарантира енергийната сигурност в България и региона

19:23 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на държавни гаранции за проекта за разширението на газохранилището край врачанското село Чирен, става ясно от събщение от Брюксел. Според преценката на институциите това не е в нарушение на правилата за държавна помощ в общността.

Разширението на "Чирен" е проект от общностно значение от 2017 година и предвижда удвояване на капацитета на газохранилището - от 550 млн. куб. метра до 1 млрд. куб. метра. Увеличава се капацитетът за добив и нагнетяване - до 8-10 млн. куб. метра газ на ден. Това ще бъде осъществено чрез 10 нови експлоатационни сондажа и изграждането на компресорна станция. Част от плановете е и изграждането на нов газопровод, който да свърже газохранилището със съществуващата газпреносна мрежа на "Булгартрансгаз", който кандидатства за финансиране по RePowerEU.

Този проект е от полза и за гарантиране на енергийната сигурност на страната, и за подкрепа на ролята, която България иска да има при разпределянето на газовите потоци в региона.

Стойността на разширението на съоръжението е около 300 млн. евро, от които 78 млн. евро са по европейския механизъм "Свързана Европа". С одобрението на ЕК изпълнителят на проекта - държавната "Булгартрансгаз",  ще получи деветгодишни държавни гаранции на стойност 16 млн. евро, за да привлече финансиране за реализацията на плановете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 08.08.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още