IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт" продължава с делата срещу Берлин заради контрола върху германските подразделения

Руската компания се подготвя за конституционно обжалване на отнемането на подразделенията му и жалби пред европейските съдилища

21:15 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската петролна компания "Роснефт" е предприела поредната стъпка по оспорването на налагането на държавен контрол върху неговите подразделения в Германия, съобщава Ройтерс, като се позовава на адвокати на компанията.

През март германски съд отхвърли иска на "Роснефт" срещу хода на Берлин. Според съдиите решението на властите от септември м.г. е било взето поради съображения, че може да се стигне до прекъсвания на доставките на петрол до захранващата Берлин рафинерия "Швет", която попада под правителствен мандат.

Ден след решението на съда Берлин удължи държавния контрол върху подразделенията на "Роснефт" в Германия с още шест месеца.

Кантората, която защитава интересите на руската компания в Германия - Malmendier Legal, твърди, че съдът не е изслушал аргументите на "Роснефт" и не е взел предвид много от доказателствата. В понеделник адвокатите са внесли обжалване в обем от 32 страници във Федералния административен съд, като се позовават именно на тази неточности.

"Роснефт" счита това за подготовка за конституционно обжалване на отнемането на подразделенията му и готви жалби и пред Европейския съд по правата на човека, Арбитражния съд за защита на инвестициите и Европейския съд, посочват от адвокатската кантора.

Германското министерство на икономиката отказва коментар по въпроса.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още