IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските рафинерии увеличават преработката на петрол преди орязване на субсидиите

Потоците суров петрол в страната към вътрешните рафинерии и доставките му в чужбина са сред ключовите индикатори за наблюдателите на петролния пазар

20:14 | 18.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските петролни рафинерии са увеличили темповете на преработка на суров петрол през първата половина на август – точно преди острото намаляване на държавните субсидии, които скоро ще влязат в сила, предава Bloomberg.

Дневните нива на първична преработка са достигнали средно 5,63 млн. барела на ден през периода 1-16 август, твърди запознат източник. Това е с почти 10 хил. барела на ден повече от средното за по-голямата част от юли, дори след като рафинерията „Саратов“ на „Роснефт“ започна планирания си ремонт.

Заводът за обработка на кондензат „Сургут“ на „Газпром“ приключи с ремонта си миналата седмица, а заводът „Кириши“ на „Сургутнефтегаз“ е повишил производителността си този месец спрямо юли, допринасяйки за общия ръст, казва независимият, базиран в САЩ петролен анализатор Михаил Турукалов. Има и леко увеличение в Омската рафинерия на „Газпром Нефт“ и при „ТАИФ-НК“, добавя той.

Потоците суров петрол в страната към вътрешните рафинерии и доставките му в чужбина са сред ключовите индикатори за наблюдателите на петролния пазар, които следват тенденциите в добива на Русия, след като официалните данни вече не се изнасят публично на фона на западните санкции.

Кремъл обеща да намали производството с 500 хил. барела на ден спрямо нивата от февруари и да запази ограниченията до 2024 г. Въпреки че имаше малко доказателства за пълното спазване на обещанието по-рано през годината, миналия месец Русия е изпълнила ангажимента си „повече от обещаното“, посочва базираната в Париж Международна агенция по енергетика.

„Трудно е да се прецени дали месечният ръст на производителността на рафинериите ще се запази през август“, казва Турукалов. „Рафинерията в Ангарск на „Роснефт“ започна планиран ремонт на 15 август и ако рафинерията му в Рязань започне ремонт на 20 август, тогава темповете на преработка в Русия ще бъдат по-ниски този месец в сравнение с юли“.

Август е последният месец, преди правителството да намали наполовина субсидиите за вътрешни доставки на бензин и дизел, добавяйки стимул за руските рафинерии да преработват повече суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още