fallback

Алтернативните пазари не могат да заменят загубата на Европа за "Газпром"

Компанията отчита спад на добивите и доставките с 25% в първата половина на 2023 г.

08:41 | 29.09.23 г. 7

"Газпром" намалява добива на природен газ с 25% през първото полугодие на 2023 година. През периода съществено намаляват и доставките. Компанията публикува за първи път тези статистически данни, които до края на 2022 година съобщаваше два пъти месечно.

След началото на войната в Украйна руските компании получиха правото да не отчитат публично дейността си.

Според отчета, публикуван в "Интерфакс", през първите шест месеца на годината "Газпром" е добила 179,5 млрд. куб. метра природен газ, което е намаление от 24,7% на годишна база. От компанията обясняват свитите добиви с "политически мотивиран" отказ на европейските клиенти да купуват руски природен газ.

От април 2022 година "Газпром" започна да ограничава доставките за редица държави, включително и България. Наполовина бяха намалени и доставките по "Северен поток 1" към Германия, която с покупките на почти 50 млрд. куб. метра годишно беше най-големият пазар на руския гигант преди войната в Украйна.

През първото полугодие "Газпром" е доставила 166 млрд. куб. метра газ на външните и вътрешните пазари на компанията. Това е намаление от 26,5% на годишна база. От компанията обясняват, че заради намалената икономическа активност и благоприятните метеорологични условия Европа намалява потреблението на природен газ. Това, заедно с геополитически фактори и запазените количества газ в газохранилищата, намалява доставките към предишните водещи пазари, отбелязват още от компанията.

"Доставките на тръбопроводен газ за Китай са в съответствие на заявките на китайска страна и редовно превишават договорените количества", отчитат от "Газпром". От компанията рядко дават точни данни какви количества газ доставят на Китай, но според коментари на вицепремиера на Русия Александър Новак през миналата година са продадени 15,5 млрд. куб. метра.

Очакванията на Новак са през 2023 година доставките за Китай да достигнат 22 млрд. куб. метра, допълва ТАСС.

"Газпром" съобщава още и за намаляване на количествата газ в газопреносната мрежа на компанията в рамките на Русия до 286,7 млрд. куб. метра, което е намаление от 12% на годишна база. Причината са намалените доставки за Европа и по-малките количества газ, нагнетявани в газохранилищата.

От "Газпром" посочват в своя отчет, че има надежда за увеличаване на добивите на газ през втората половина на 2023 г. Причината е увеличението през август, регистрирано след 16 поредни месеца на спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 29.09.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още