fallback

Преквалификация вместо „социални пакети“ за енергетиците

Икономистът Адриан Николов от ИПИ предлага алтернативно решение на проблема

16:59 | 07.10.23 г. 34
Автор - снимка
Създател

Протестиращите енергетици, застрашени от загубата на работните си места заради енергийния преход, могат да заемат други свободни позиции в индустриалния сектор или строителството, коментира икономистът на Института за пазарна икономика Адриан Николов в своя статия, озаглавена „Енергетиците имат нужда не от пари на ръка, а от преквалификация“.

Миналата правителството предложи „социални пакети" за енергетиците, според който на засегнатите служители да бъдат изплатени 36 работни заплати, или по „140-150 хил. лв на човек“, както каза министър-председателят акад. Николай Денков. Това обаче може да се окаже нереалистично предвид останалите разходи на държавата, свързани със самия енергиен преход.

За да предложи алтернативно решение на този проблем, в своя анализ Николов съпоставя броя на хората, които ще бъдат засегнати от затварянето на централите със свободните работни позиции, предлагащи се в уязвимите региони. Картината е следната - 11,4 хил. души в Стара Загора, 1,6 хил. души в Кюстендил и малко под 1000 души в Перник биха загубили настоящата си работа.

„Тъй като не можем да очакваме работниците от въглищните райони – или поне голяма част от тях – да се местят из страната в търсене на нови работни места, нека разгледаме състоянието на местния пазар на труда“, пише икономистът.

„От особен интерес е тук е Стара Загора, тъй като там са съсредоточени по-голямата част от застрашените работници. Понастоящем, по данни на Агенция по заетостта към края август 2023 г.,  в бюрата по труда в областта са регистрирани 851 свободни работни места. По-голямата част от тях – почти 600 – са в областния център, a едва 50 в Раднево и Гълъбово, тоест трудно може да се твърди, че настоящото търсене e движено от потребностите на енергийния сектор. Ако погледнем към съседните райони с относително лесен инфраструктурен достъп търсенето на труд е дори по-значително – в Пловдив има още над 1000 свободни работни места, в Сливен и Ямбол – още 500. Алтернативните данни на jobs.bg сочат също към над 1000 свободни работни места в Стара Загора, но над 3,5 хил. в съседен Пловдив.“

Предвид профила на енергетиците, Николов предлага подходящи сфери за преквалификация, каквито са индустриалните дейности и строителството.

„Оценената за 2023 г. недостигаща работна ръка достига 11,2 хил. души в Стара Загора, 24,7 хил. души в Пловдив, 4 хил. души в Сливен, 1,8 хил. души в Ямбол“, споделя авторът на анализа, цитирайки допитване сред работодатели на Агенция по заетостта.

„По тази причина изглежда особено подходящо да се инвестира в преквалификацията и създаването на нови умения на онези работници във въглищните райони, чиито днешни работни места са особено застрашени. Разбира се, този процес можеше – и трябваше – да е започнал преди години, тъй като плановете за елиминиране на въглеродно интензивната енергетика не са известни от вчера, но по-добре да започне днес, отколкото отново да се чака последният възможен момент“, обобщава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 07.10.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още