IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преквалификация вместо „социални пакети“ за енергетиците

Икономистът Адриан Николов от ИПИ предлага алтернативно решение на проблема

16:59 | 07.10.23 г. 34
Автор - снимка
Създател
Преквалификация вместо „социални пакети“ за енергетиците

Протестиращите енергетици, застрашени от загубата на работните си места заради енергийния преход, могат да заемат други свободни позиции в индустриалния сектор или строителството, коментира икономистът на Института за пазарна икономика Адриан Николов в своя статия, озаглавена „Енергетиците имат нужда не от пари на ръка, а от преквалификация“.

Миналата правителството предложи „социални пакети" за енергетиците, според който на засегнатите служители да бъдат изплатени 36 работни заплати, или по „140-150 хил. лв на човек“, както каза министър-председателят акад. Николай Денков. Това обаче може да се окаже нереалистично предвид останалите разходи на държавата, свързани със самия енергиен преход.

За да предложи алтернативно решение на този проблем, в своя анализ Николов съпоставя броя на хората, които ще бъдат засегнати от затварянето на централите със свободните работни позиции, предлагащи се в уязвимите региони. Картината е следната - 11,4 хил. души в Стара Загора, 1,6 хил. души в Кюстендил и малко под 1000 души в Перник биха загубили настоящата си работа.

„Тъй като не можем да очакваме работниците от въглищните райони – или поне голяма част от тях – да се местят из страната в търсене на нови работни места, нека разгледаме състоянието на местния пазар на труда“, пише икономистът.

„От особен интерес е тук е Стара Загора, тъй като там са съсредоточени по-голямата част от застрашените работници. Понастоящем, по данни на Агенция по заетостта към края август 2023 г.,  в бюрата по труда в областта са регистрирани 851 свободни работни места. По-голямата част от тях – почти 600 – са в областния център, a едва 50 в Раднево и Гълъбово, тоест трудно може да се твърди, че настоящото търсене e движено от потребностите на енергийния сектор. Ако погледнем към съседните райони с относително лесен инфраструктурен достъп търсенето на труд е дори по-значително – в Пловдив има още над 1000 свободни работни места, в Сливен и Ямбол – още 500. Алтернативните данни на jobs.bg сочат също към над 1000 свободни работни места в Стара Загора, но над 3,5 хил. в съседен Пловдив.“

Предвид профила на енергетиците, Николов предлага подходящи сфери за преквалификация, каквито са индустриалните дейности и строителството.

„Оценената за 2023 г. недостигаща работна ръка достига 11,2 хил. души в Стара Загора, 24,7 хил. души в Пловдив, 4 хил. души в Сливен, 1,8 хил. души в Ямбол“, споделя авторът на анализа, цитирайки допитване сред работодатели на Агенция по заетостта.

„По тази причина изглежда особено подходящо да се инвестира в преквалификацията и създаването на нови умения на онези работници във въглищните райони, чиито днешни работни места са особено застрашени. Разбира се, този процес можеше – и трябваше – да е започнал преди години, тъй като плановете за елиминиране на въглеродно интензивната енергетика не са известни от вчера, но по-добре да започне днес, отколкото отново да се чака последният възможен момент“, обобщава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 7 месеца
До: xapoznaiДобре де с пари в брой не ставало, с преклалификация не ставало, работата отива на позволете ни да замърсяваме на воля .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 3
xapoznai
преди 7 месеца
До: dataКъде съм написал, че искам да работят Мариците?!? Въпроса е, че в региона няма работни места и ще се превърне в гето с приключването на въглищната енергетика. А предложението за "преквалификация" от статията е чиста подигравка. Аз също им завиждам на тези хора, защото за същите пари си пръскам *** от работа докато те си клатят краката. Идеята е, че не може проблема да се реши сам с "преквалификация. И аз не искам да плащам парното на софиянци, но се случва и сумите не са като тези. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 7 месеца
До: xapoznaiМоже ли с думи прости да ми обясниш защо цялото население и аз в частност да плаща загубите на матриците ? За да може Ковачки да продължава да мъкне *** от цяла Европа за да го гори тук или за да могат всички политици и рушветчии да уредят родата на блага службичка с ранно пенсиониране ? Давай , ще ми е интересно също да чуя защо подобен комплекс в Гърция работи с 4 пъти по малко персонал . Слушам те ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 4
dikens15
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка Те тия неща май за теб важат. Като ти чета драсканиците нищо конкретно не пишеш, само лозунги, готов си за народен представител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: dikens15Типичен уатабаутист - говорош му, а то си знае "а ти..." . Така става, когато знанието и мисленето отстъпва сериозно на лозунгите и общите приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Другари плямпачи на лозунги, май не сте ходили в Стара Загора и околностите? Виждали ли сте индустриалната зона? Имате ли представа колко работни места са свободни, знам, че нямате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 3
dikens15
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка А ти знеш ли какво е социализация на загубите и приватизация на печалбите ( но не за всички )?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 5
xapoznai
преди 7 месеца
До: khaoИменно, има огромни, колосални пари инвестирани в региона! При липса на работни места ще стане гето и за десетина години ще си такова мамата... Въпроса тука е, че не става въпрос за стотина или хиляда човека, а за десет хиляди. Те работа ще си намерят, но не и в региона. Това автоматично означава, че тези десетки милиарди в инфраструктура ще са на вятъра. Темата е, че палячовци изскачат на сцената и обявяват дъ РЕШЕНИЕТО - преквалификация! А това си е откровен цинизъм и нищо не решава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: dikens15 Дики, знаеш ли какво е Уатабаутизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 4
dikens15
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка Вярно ли ?! Ами ти какво капиталистическо виждаш в това да дадеш на концесия ( защото това е концесия, а не приватизация) два от ТЕЦ-овете със сключени секретни договори и да им гарантираш държавна изкупна цена на електроенергията за години напред, докато не им свърши концесията ?! И в тази цена те да си слагат надценка за инвестиции, които никой не е видял, като в същото време са използват и опоскват стари технилогии и не реинвестират нищо ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още