IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преквалификация вместо „социални пакети“ за енергетиците

Икономистът Адриан Николов от ИПИ предлага алтернативно решение на проблема

16:59 | 07.10.23 г. 34
Автор - снимка
Създател
Преквалификация вместо „социални пакети“ за енергетиците

Протестиращите енергетици, застрашени от загубата на работните си места заради енергийния преход, могат да заемат други свободни позиции в индустриалния сектор или строителството, коментира икономистът на Института за пазарна икономика Адриан Николов в своя статия, озаглавена „Енергетиците имат нужда не от пари на ръка, а от преквалификация“.

Миналата правителството предложи „социални пакети" за енергетиците, според който на засегнатите служители да бъдат изплатени 36 работни заплати, или по „140-150 хил. лв на човек“, както каза министър-председателят акад. Николай Денков. Това обаче може да се окаже нереалистично предвид останалите разходи на държавата, свързани със самия енергиен преход.

За да предложи алтернативно решение на този проблем, в своя анализ Николов съпоставя броя на хората, които ще бъдат засегнати от затварянето на централите със свободните работни позиции, предлагащи се в уязвимите региони. Картината е следната - 11,4 хил. души в Стара Загора, 1,6 хил. души в Кюстендил и малко под 1000 души в Перник биха загубили настоящата си работа.

„Тъй като не можем да очакваме работниците от въглищните райони – или поне голяма част от тях – да се местят из страната в търсене на нови работни места, нека разгледаме състоянието на местния пазар на труда“, пише икономистът.

„От особен интерес е тук е Стара Загора, тъй като там са съсредоточени по-голямата част от застрашените работници. Понастоящем, по данни на Агенция по заетостта към края август 2023 г.,  в бюрата по труда в областта са регистрирани 851 свободни работни места. По-голямата част от тях – почти 600 – са в областния център, a едва 50 в Раднево и Гълъбово, тоест трудно може да се твърди, че настоящото търсене e движено от потребностите на енергийния сектор. Ако погледнем към съседните райони с относително лесен инфраструктурен достъп търсенето на труд е дори по-значително – в Пловдив има още над 1000 свободни работни места, в Сливен и Ямбол – още 500. Алтернативните данни на jobs.bg сочат също към над 1000 свободни работни места в Стара Загора, но над 3,5 хил. в съседен Пловдив.“

Предвид профила на енергетиците, Николов предлага подходящи сфери за преквалификация, каквито са индустриалните дейности и строителството.

„Оценената за 2023 г. недостигаща работна ръка достига 11,2 хил. души в Стара Загора, 24,7 хил. души в Пловдив, 4 хил. души в Сливен, 1,8 хил. души в Ямбол“, споделя авторът на анализа, цитирайки допитване сред работодатели на Агенция по заетостта.

„По тази причина изглежда особено подходящо да се инвестира в преквалификацията и създаването на нови умения на онези работници във въглищните райони, чиито днешни работни места са особено застрашени. Разбира се, този процес можеше – и трябваше – да е започнал преди години, тъй като плановете за елиминиране на въглеродно интензивната енергетика не са известни от вчера, но по-добре да започне днес, отколкото отново да се чака последният възможен момент“, обобщава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: xapoznai ... в строителството в цялата страна се търсят хора . търсят се всякакви не особено изискващи квалификация строителни дейности , които са доста добре платени ... са верно че не е като на държавното , има норми , следи се за качеството ... но това е реалността . за това , какво ще се случи с въглищните централи се знае още от 1985г !! а решението за ЕС е взето 2005г , а и на други места по света ... тези дето рипат сега и се вайкат са имали почти 20 (ДВАДЕСЕТ) години да действат !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: xapoznai ... всички миньорски градове , във всички държави , по всяко време от писаната човешка история , след като се изчерпат ресурсите , които се добиват , се завръщат към първоначалното си съществуване ... питам , какво ще се случи , когато добиваните въглища свършат ?! в Стара Загора има промишлена зона , има достатъчно нови производства ... на мен ми е пределно ясно , че от всеки миньор , свикнал на редките и добре платени смени нема да стане сръчен монтажник или шлосер ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
xapoznai
преди 8 месеца
И да искаме не може да задържим това производство, въпроса е че региона е с огромни инвестиции в инфраструктура вероятно за десетки милиарди. Искаме ли да го превърнем в призрачно място. Ще спечелим ли по този начин? Това е големия въпрос! И ако искаме да го запазим трябват инвеститори и работа за тези хора преди да са се разбягали. А не дрисльовци да развиват теории от ранния империализъм, че да им дават и трибуна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 6
xapoznai
преди 8 месеца
До: Скъсана_УшанкаНикой не се съмнява, че ТЕЦ са както го каза един виден финансист със затихващи функции. Това обаче не означава някой *** да излиза с колоритното "преквалификация", което е абсурдно защото само освободените от сектора ще качат безработицата в региона пряко с 15%. Отделно спада в потреблението ще добави още толкова. Не съм сигурен, че проумявате за какво точно става въпрос, но "преквалификация" е цинизъм граничещ с това да си търсели работа в Сливен и Ямбол и Пловдив...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
А глупавата копейка тpoл, дето цъка минуси през прокси - кво, нещо ще промениш като нацъкаш минуси ли? Хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: xapoznai Ми дай да държим производство на загуба, дето трови региона, че да има на едни, дето не искат да се преквалифицират да има кой да им снася. Така ли? Или другата глупост, че нямало работни места - пълно е с работни места и всеки работодател в момента вие, че му трябват хора, а няма. Така, че с глупостите - у лево!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 13
Импeраторът
преди 8 месеца
Няма драма. Закривай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 19
проба
преди 8 месеца
За 25 г труов стаж 4 пъти генерално съм сменял сферата на работа , 2 от секторите въобще не съществуват вече , ако ти се работи няма драма. Ама да губиш по 1-2 часа от живота на всеки пътуващ , защото искаш някаква си въображаема социална сигурност за 20 г напред , която никой не може да ти гарантира по простата причина ,че няма как да знаеш какво предстои да се случи. Мазните интервюта на Ковачки 2019-2020-какъв опитен търговец на ток е и разбирач и бам ковид и 0 цена на тока :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 12
xapoznai
преди 8 месеца
По принцип дори да се абстрахираме от социалната част и изоставим региона, който на 100% ще се обезлюди с 20-30% за десетилетие трябва да си зададем въпроса - а колко пари вече са инвестирани там, струва ли си да го загубим? Отговора съвсем не е така лесен, а решението пък направо няма нищо общо с преквалификация. България загуби и ще продължава да губи заради липсата на дългосрочни стратегии и политики на "преквалифициране". Губи данъкоплатци, губи инвеститори, губи във всички аспекти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 12
xapoznai
преди 8 месеца
До: zelka007Хах, абе на какво ще преквалифицираш като няма работни места?! И както вече споменах все едно да задраскаш 1/3 от икономиката на региона! Какви преквалификации, какви глупости! Все едно да се премести столицата и от София примерно да стане Варна - знаеш ли какво ще остане в София след десет години - пенсионерско гето. Като спрат милиардите наливани ежегодно и всичко ще се спихне! Същото и тука - просто региона ще се превърне в поредното гето. Трябват инвеститори и работни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още