IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преквалификация вместо „социални пакети“ за енергетиците

Икономистът Адриан Николов от ИПИ предлага алтернативно решение на проблема

16:59 | 07.10.23 г. 34
Автор - снимка
Създател
Преквалификация вместо „социални пакети“ за енергетиците

Протестиращите енергетици, застрашени от загубата на работните си места заради енергийния преход, могат да заемат други свободни позиции в индустриалния сектор или строителството, коментира икономистът на Института за пазарна икономика Адриан Николов в своя статия, озаглавена „Енергетиците имат нужда не от пари на ръка, а от преквалификация“.

Миналата правителството предложи „социални пакети" за енергетиците, според който на засегнатите служители да бъдат изплатени 36 работни заплати, или по „140-150 хил. лв на човек“, както каза министър-председателят акад. Николай Денков. Това обаче може да се окаже нереалистично предвид останалите разходи на държавата, свързани със самия енергиен преход.

За да предложи алтернативно решение на този проблем, в своя анализ Николов съпоставя броя на хората, които ще бъдат засегнати от затварянето на централите със свободните работни позиции, предлагащи се в уязвимите региони. Картината е следната - 11,4 хил. души в Стара Загора, 1,6 хил. души в Кюстендил и малко под 1000 души в Перник биха загубили настоящата си работа.

„Тъй като не можем да очакваме работниците от въглищните райони – или поне голяма част от тях – да се местят из страната в търсене на нови работни места, нека разгледаме състоянието на местния пазар на труда“, пише икономистът.

„От особен интерес е тук е Стара Загора, тъй като там са съсредоточени по-голямата част от застрашените работници. Понастоящем, по данни на Агенция по заетостта към края август 2023 г.,  в бюрата по труда в областта са регистрирани 851 свободни работни места. По-голямата част от тях – почти 600 – са в областния център, a едва 50 в Раднево и Гълъбово, тоест трудно може да се твърди, че настоящото търсене e движено от потребностите на енергийния сектор. Ако погледнем към съседните райони с относително лесен инфраструктурен достъп търсенето на труд е дори по-значително – в Пловдив има още над 1000 свободни работни места, в Сливен и Ямбол – още 500. Алтернативните данни на jobs.bg сочат също към над 1000 свободни работни места в Стара Загора, но над 3,5 хил. в съседен Пловдив.“

Предвид профила на енергетиците, Николов предлага подходящи сфери за преквалификация, каквито са индустриалните дейности и строителството.

„Оценената за 2023 г. недостигаща работна ръка достига 11,2 хил. души в Стара Загора, 24,7 хил. души в Пловдив, 4 хил. души в Сливен, 1,8 хил. души в Ямбол“, споделя авторът на анализа, цитирайки допитване сред работодатели на Агенция по заетостта.

„По тази причина изглежда особено подходящо да се инвестира в преквалификацията и създаването на нови умения на онези работници във въглищните райони, чиито днешни работни места са особено застрашени. Разбира се, този процес можеше – и трябваше – да е започнал преди години, тъй като плановете за елиминиране на въглеродно интензивната енергетика не са известни от вчера, но по-добре да започне днес, отколкото отново да се чака последният възможен момент“, обобщава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 25
zelka007
преди 7 месеца
До: xapoznai ... за кремиковци беше същото квuчане ... аууу какво ще работим , аууу ще се срине държавата , аууу , аууу ... и кво станА ве ?! спомен ?! ... иначе и те ревеха по площадите и се меткаха ... аре у лево ... въглищна централа в УСАто + 8 блока генераторни + въглищна мина + ЖП възел = 850 човека персонал ... в наш'та що дирят 12000 ?! аре малко с главите си мислете !! имат 5г да се преквалифицират !! точка !! цела държава ще им цепим басма !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 14
xapoznai
преди 7 месеца
Адрианчо, защо не споделиш колко от "свободните работни места" предлагат подобни параметри като заплащане и социален пакет- аре може да са с 1/3 надолу?! Май 0(нула)! Тука иде въпрос, че икономиката на областта ще се срине. Става въпрос за капиталов поток от няколкостотин милиона ежегодно, който поддържа поне още толкова работни места. Винаги съм се възхищавал на опростенческото мислене в ИПИ. Изключително ме забавлява и статистиката за работните места в Пловдив и Сливен - кух на квадрат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 15
stoian
преди 7 месеца
Предлагам драскача писал статията да се преквалифицира вместо да не прави нищо и да коментира неща който не разбира. Да си намери една нормална работа.Ако има проблем с намирането да ми пише ще му намеря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още