fallback

ExxonMobil купува конкурента си Pioneer за сумата от 60 млрд. долара

Сделката ще позволи на Exxon да удвои добивите си от Пермския басейн до края на годината

14:56 | 11.10.23 г.

ExxonMobil съобщи за покупката на Pioneer Natural Resources за сумата от 59,5 млрд. долара чрез трансакция през фондовите пазари. Заедно с дълговете на Pioneer компанията ще плати около 64,5 млрд. долара за обединението, съобщава Bloomberg.

Бордовете на двете компании са подкрепили сделката, която трябва да получи одобрението на регулаторните органи и акционерите в Pioneer. Очакванията са, че тя ще бъде финализирана през първата половина на 2024 година, допълват от компанията.

Сделката ще увеличи присъствието на Exxon в един от най-богатите на петрол региони в САЩ - Пермския басейн между щатите Тексас и Ню Мексико. Това означава удвояване на добива до 1,3 млн. барела петролен еквивалент на ден за компанията до края на 2023 година и с потенциал за увеличаване до 2 млн. барела до 2027 година.

"Pioneer има уникални находища в Пермския басейн и хора с дълбоки познания в индустрията", коментира изпълнителният директор на Exxon Дарън Уудс, цитиран от пресцентъра на компанията. Покупката ще даде възможност за развиване на технологиите и подобряването на ефективността на компанията, както и увеличаване на производството, допълва още той.

В същото време ще се развиват и екологични политики и прилагат най-добрите практики, за да бъде ускорена целта за въглеродна неутралност за Pioneer - от 2050 година на 2035 година.  

Обединението на двете компании дава по-добри позиции за дългосрочен успех, допълва и изпълнителният директор на Pioneer Скот Шефилд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:56 | 11.10.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още