IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР публикува част от заявленията на енергийните дружества със заличени цени

"Топлофикация - София" подведе потребителите с ценовото си заявление, казват от регулатора

17:52 | 16.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЕВР публикува част от заявленията на енергийните дружества със заличени цени

Повечето енергийни дружества публикуват новите заявления със заличени цени, показва справката в сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Текущият регулаторен период (1 юли 2023 г.- 30 юни 2024 г.) трябваше да бъде последен с определени от регулатора цени, но с промени в законодателството за пореден път беше отложена пълната либерализация на енергийния пазар и дружествата спешно трябваше да подадат своите заявления до края на април.

Данните ще бъдат анализирани от експертите на КЕВР и вероятно потребителите ще научат какво ще се случи с цената  на тока през следващите 12 месеца едва след първите заседания по темата в комисията.

От КЕВР съобщиха още, че "Топлофикация - София" е подвела потребителите с публикуваното си ценово заявление за новия регулаторен сезон. В документа компанията посочва цената на топлинната услуга спрямо методиката на енергийния регулатор - 125,08 лева без ДДС.

Но след това съобщава и цена от 97,78 лева за мегаватчас, което отразява надвзетия приход от по-ниските цени на природния газ и на квотите въглеродни емисии през изминаващия период (до 30 юни), които са общо в размер на 195,9 млн. лева. Това означава, че ще продължи кръстосаното субсидиране на цената на парното през цената на електроенергията, произведена от топлофикационното дружество по комбинирания способ.

В заявлението, публикувано на сайта на КЕВР, "Топлофикация - София" отбеляза, че очаква цена от малко под 98 лева за мегаватчас за топлинната енергия и преференциална цена за произведената електроенергия от над 426 лева за мегаватчас.

От КЕВР отбелязват, че само "Топлофикация - София" са изчислили цената си по този начин.

Междувременно служебният министър на енергетиката Владимир Малинов съобщи, че АЕЦ "Козлодуй" ще оттегли ценовото си заявление за новия регулаторен период пред КЕВР. Той не уточни каква ще бъде новата цена, но отбеляза, че повишението "няма да бъде с 30%". 

Разходите могат да бъдат компенсирани, без да бъде застрашена работата на централата, категоричен беше Малинов. Той е имал среща с ръководството на компанията, на която  е била дискутирана темата.

Другият държавен производител на електроенергия ТЕЦ "Марица Изток 2" е внесъл ценово заявление, но също със заличени цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още