IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак, Нигерия и Република Конго потвърдиха ангажиментите си към ОПЕК

Решението на Ангола да напусне групата предизвика съмнения в нейната единност

14:30 | 23.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от ОПЕК Ирак, Нигерия и Република Конго потвърдиха ангажимента си към петролната група след напускането на Ангола.

„Потвърждаваме нашата твърда подкрепа за единството и сплотеността в сърцето на ОПЕК и ОПЕК+“, каза в изявление министърът на въглеводородите на Конго Бруно Жан-Ричард Итуа, цитиран от Bloomberg.

„Всеки член, независимо дали е африкански, или не, играе незаменима роля в постигането на нашите общи цели и в поддържането на баланса на световния петролен пазар“, допълва тя.

Ангола напусна Организацията на страните износителки на петрол в четвъртък след спор за нейната производствена квота. Така в групата останаха 12 страни.

Решението на Ангола предизвика съмнения за стабилността и единността на организацията. ОПЕК и съюзниците отново ограничават добива, за да укрепят цените на петрола, които се сринаха с почти 20% за три месеца.

Анализаторите разглеждат излизането на Ангола като изолиран случай, като знак, че дълготраен спад в производствените възможности на страната я е направил по-малко ефективен член на организацията. Трейдърите очакват нови намаления на добивите на ОПЕК+ да влязат в сила, както е планирано следващия месец.

„Ние сме решителни в нашата отдаденост на целите на ОПЕК, като същевременно активно се ангажираме с организацията, за да отговорим на опасенията не само в границите на страната, но и на целия континент“, пише нигерийският държавен министър на петрола Хайнекен Локпобири в изявление за X.

Подобно на Ангола, Нигерия имаше разногласия с лидерите на ОПЕК относно квотата си за производство за 2024 г., въпреки че това изглеждаше решено на последната среща на групата на 30 ноември.

Ирак, който ще трябва да направи някои от най-големите съкращения на доставките на групата следващия месец, за да изпълни новата си квота, потвърди продължаващата си подкрепа.

ОПЕК се опитва "да постигне най-високи нива на баланс между търсене и предлагане, за да постигне стабилност на световния пазар на петрол", каза говорителят на петролното министерство Асем Джихад пред Иракската информационна агенция. Това трябва да доведе до "добро ниво на приходи за федералната хазна" на Ирак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още