IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия намалява вноса на газ с близо една трета през 2023 г.

Ледената вълна, обхванала Финландия, доведе до рекорд на цената на тока в страната

12:16 | 05.01.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия е намалила вноса на природен газ през 2023 г. с 32,6%, сочат данните на мрежовия регулатор в страната Bundesnetzagentur, цитирани от Ройтерс. Причината за това са мерките за пестене на енергия и ограниченият износ на газ, след като доставките на руски газ бяха прекъснати през есента на 2022 г.

През миналата година Германия е внесла 968 тераватчаса природен газ, като основен доставчик (43% дял от общия внос) вече е Норвегия. Берлин купува газ и от Нидерландия (26%) и Белгия (22%). Потреблението на газ в страната намалява с 5% до 810 тераватчаса, като основно съкращението идва от индустрията.

Преди началото на пълномащабната война в Украйна през февруари 2022 година Германия получаваше по-големи количества газ, отколкото потребяваше през "Северен поток" и извършваше реекспорт до съседните си страни (например до Полша чрез обръщане на потока по "Ямал").

Сега този износ е намалял с 63% до 187 тераватчаса. Основните потребители на газа от Германия са Чехия, Австрия и Нидерландия.

Още в началото на 2022 г. Русия започна да намалява доставките на газ за Берлин, спирайки работата на една от тръбите на газопровода. През септември 2022 г. взрив разруши проекта по дъното на Балтийско море, правейки неизползваеми три от общо четирите тръби. Единствено жизнеспособна остана една от тръбите на "Северен поток 2", който обаче не получи лиценз за работа в Германия, след като Русия нахлу в Украйна.

От Bundesnetzagentur посочват още, че газохранилищата в страната са пълни до 91% от капацитета си, което е много добра основа за оставащите зимни месеци.

След шоковото повишение през 2022 г. цената на природния газ започна да се връща към нормалните си нива и през 2023 г. има понижение от 68% до средно 41 евро за мегаватчас. Това все още е два пъти над ценовите нива през 2019 г. - преди пандемията от коронавируса и войната в Украйна.

От началото на 2024 г. цената на природния газ в Европа се движи около нивото 30-35 евро за мегаватчас въпреки сериозното застудяване в отделни части на Европа. Причината са пълните газохранилища (до средно 86% от капацитета им по данни на Gas Infrastructure Europe към 4 януари), което дава спокойствие на пазарите.

Във Финландия например отчетоха рекорд на цената на електроенергията в сегмента "Ден напред" за пиковите часове на 5 януари от над 860 евро за мегаватчас. Във върховите часове на 4 януари товарът на системата надмина 14 800 мегавата, но в сутрешните часове днес (5 януари) е малко по-ниско (с 800 мегавата) след призивите на местните регулатори за пестене на потреблението.

Температурите в страната варират в широки граници - от -15°С в южните части до -43°С в Лапландия. Подобни са температурите и в Швеция. Ледената вълна и силният вятър затвориха пътни артерии, фериботни линии и жп превози в двете държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 3 месеца
Точно в Германия преди години взехме решение да се газифицираме на гости на едни приятели там, които отпляваха цялата къща с газ, е няма такова удобство и комфорт просто... с нищо друго не може да се сравни меката топлина на газа в целия дом!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 3 месеца
До: Tikva007 ами за какво им е на немците металургия? Е при нас затвориха Кремиковци и какво? Нормално си живеем без него. Защо и немците да не могат така? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 3 месеца
*Германия намалява вноса на газ с близо една трета през 2023 г.* - Този факт носи радост в душичките на тукашните паторусофоби, защото главите им са заврени в заадникка на Путин, както ръка на ветеринарен лекар във ввлаггалището на кррава-родилка. Ето, обаче, какво носи на Германия:* https://m.youtube.com/watch?v=M1cudfaC0UI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още