IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На близо 3 хил. сгради в София могат да се поставят соларни панели

Избраните сгради са в северозападната част на града, обясни зам.-кметът на Столична община Надежда Бобчева

11:14 | 11.01.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Близо 3000 сгради в София са подходящи за инсталиране на соларни панели като част от проекта „Слънчеви градове“. Това каза в предаването „Чиста енергия“ на Bloomberg TV Bulgaria Надежда Бобчева, заместник-кмет на Столична община по направление „Зелена система, екология и земеползване“.

„В София има около 30 хил. сгради. Целта на проект „Слънчеви градове“ беше на 2 хил. от тях да бъдат направени изследвания, за да проверим как могат да бъдат оползотворени покривните пространства за соларна енергия", каза Бобчева.

Предвид изследванията на географията и климата на северната част на София и проблема със замърсяването на въздуха в западната част, за проекта са избрани северозападните райони на града – „Надежда“, „Люлин“ и „Връбница“, обясни зам.-кметът.

„На първа фаза са обследвани около 6 хил. сгради, а след по-задълбочена преценка са селектирани близо 3 хил., подходящи за целта на проекта“, каза Бобчева.

Към проекта има и сайт, който насърчава живущите в обследваните сгради да разгледат възможностите за инсталиране на панели. Бобчева посочи, че за избраните сгради са подготвени предварителни проекти и сайтът показва колко броя панели и с каква мощност могат да бъдат поставени на избраните места.

„Надявам се това да бъде едно начало на системата за изграждане на гражданските енергийни общности – нещо, което в момента липсва в българското законодателство и няма законова дефиниция“, каза Бобчева.

По думите ѝ проектът представлява визионерска инициатива и това е пътят, по който трябва да вървим.

Освен гражданите, възможности за поставяне на соларни панели има и самата община – в сгради общинска собственост, като детски градини и районни администрации, да бъдат направени подобни инсталации, обясни Бобчева.

Според нея основният извод на проучването е, че София има потенциал за развитие, който обаче трябва да се разгърне.

„Това е първа стъпка от един дългосрочен процес, който ние ще се стремим да развиваме и надграждаме в процеса на работа“, каза Бобчева.

На въпроса кои са европейските градове, от които можем да почерпим опит, Бобчева дава за пример Сарагоса в Испания. Там Общината монтира солари върху една от сградите си и позволява на гражданите си да „участват дялово“, като плащат вноска за получаване на енергия. Оказва се, че сумата, която отделят за чиста енергия, се равнява на около половината от месечната им сметка. Така те спестяват почти половината от разходите си в това отношение.

Целия коментар вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Чиста енергия“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още