IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове помагат за оценката на соларния потенциал на София

По европейски проект са оценени близо 6000 сгради в столицата, а за почти половината от тях има изготвени симулации за соларни инсталации

15:09 | 12.12.23 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Соларните инсталации върху покривите на сградите са все по-честа гледка дори и в по-северните градове на Европа. Оказва се, че от такива инвестиции може да има смисъл дори и през мрачните дни на декември, коментира зам.-кметът на София по въпросите на зелените системи Надежда Бобчева на заключителната конференция по проект "Слънчеви градове" (Solar Cities), финансиран от Европейската инициатива за климата.

В България в него участват две общини - Столична и Община Бургас. От коментарите днес стана ясно, че сме използвали иновативен метод за картографиране на сградите, от който са се заинтересували и другите европейски участници. Доц. Стелиян Димитров от катедра "Картография и ГИС" в Софийския университет разказа, че близо 6000 сгради в София в три района - "Връбница", "Люлин" и "Надежда" (едни от най-слънчевите в София) са обследвани с дронове AgEagle, чиято висока разделителна способност и позиционна точност дава възможност за създаване на дигитални близнаци на сградите и много прецизна оценка за потенциала - полезна площ на покрива, оценка за слънцегреенето и т.н.

Благодарение на този проект са станали известни и едни от най-големите потребители на електроенергия в София, сред които Зоологическата градина и заводът за отпадъци. За тях също се разработват проекти за соларни инсталации.

От изследваните блокове и обществени сгради в трите столични района са подбрани близо 2800, за които от Българската соларна асоциация са направили симулации. Реално това са предпроектни проучвания - дават пълна представа за потенциала на неизползваното в повечето случаи покривно пространство, местата за поставяне и броя на слънчевите панели, технически параметри на инсталацията и индикативна цена на съоръжението, както и време за изплащането ѝ.

Проектът не дава обобщена информация - колко би струвало на един панелен блок в краен квартал да изгради соларна централа, колко би произвеждала и след колко време ще възвърне инвестицията си. Целта ни е точно обратната - да избягаме от общото и да сме полезни на конкретните собственици на конкретни сгради, обясни Димитров.

Симулационните проекти са доста подробни и могат да бъдат използвани като основа при кандидатстване за финансиране пред институции, смятат работещите по проекта. На иновативната карта произволно избрана сграда в район "Люлин" с капацитет за производство 481 кWp ще коства на живеещите 722 хил. лева. На базата на днешните условия за включване в енергийната система, изкупуване на излишната енергия и цените на електроенергията, тази инвестиция би се възвърнала за 5 години.

За пет години биха си върнали инвестициите и собствениците на сграда в "Надежда" с капацитет от 189 kWp, като цената би била около 284 хил. лева.

Проектът е отбелязал и потенциала за поставяне на соларни панели върху тавана на тунелите за метрото, но за него няма изработена симулация за проект. Има изработени проекти за обществени сгради - училища и детски градини, за поставяне на соларни инсталации.

Инвестициите в по-големи инсталации, които покриват и по-голяма част от нуждите от електроенергия, са значителни, особено за уязвими или бедни домакинства, признават от "Слънчеви градове". Тези инсталации могат да получат банково финансиране - особено след като са за собствено потребление, както и да бъдат платени с колективно финансиране - например от средства от наем за общи части. Промените в Закона за енергетика от тази есен, които регламентират създаването на енергийни мощности, също дават възможности за полезни решения за покривните пространства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 4 месеца
Панелите не се нагряват изобщо. Значи те лятото ще охлаждат околното пространство, нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 4 месеца
До: zelka007turboНе обичам персоналните заяждания. Ти ако беше разбрал какво си прочел нямаше да ми отговаряш и аз също на теб. Преди да коментирам чета и мисля.Цитат "произволно избрана сграда в "Люлин" с капацитет за производство 481 кWp ще коства на живеещите 722 хил. лева." Каква е тази обществена сграда в която има живеещи? Може да е общежитие. Но защо тогава живеещите трябва да платят? Очевидно за примера са избрали жилищен блок. Аз пиша като живущ в блок какво предложение очаквам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007turbo
преди 4 месеца
До: Моабет да става ... теб не те броят за тази работа ... дишай спокойно ... ако беше зачел , иде реч основно за обществените сгради ... голямо удобство е , защото те работят основно през светлата част на деня и пестят почти цялата консумация ... защо не ги четете материалите , а се хвърляте да коментирате ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007turbo
преди 4 месеца
До: cyclop ... фейк драги ... нали уж имаш фотоволтаици на покрива си ?! у вас фурна ли е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
OHЯ
преди 4 месеца
Фотоволтаиците са много вредни ! Най-вредни са за безродниците копейкопоклонници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
Моабет да става
преди 4 месеца
Добре, от мене покрива от тях парите. Монтаж, регистрация, застрахавки пак от тях. След 5 години са си изплатили инвестицията и почваме да делим приходите. След приключване на ефективният живот на панелите поемат демонтажа и рециклирането. Така мога да се съглася. Ако очакват от мен повече не ме бройте. Аз да си дам парите и да поема рисковете, не не и не. Доста пъти ни лъгаха последните години /последният път за енергийният паспорт на жилището/ стига толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 20
cyclop
преди 4 месеца
ТРИ-ЧЕТИРИ ГРАДУСА НАГОРЕ!!! For this study, the team defined the heat island effect as the difference in ambient air temperature around the solar power plant compared to that of the surrounding wild desert landscape. Findings demonstrated that temperatures around a solar power plant were 5.4-7.2 F (3-4 C) warmer than nearby wildlands.https://phys.org/news/2016-11-solar-island-effect-large-scale-power.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 23
cyclop
преди 4 месеца
Яко се помпа лудостта със зеления хайвер.А като се покрият стотици покриви с черни панели, с колко градуса ще се повиши температурата на въздуха около тях?В целия град? Това са едни огромни печки под слънцето! И с енергията от тях ще захранваме климатици,понеже без климатик няма да може да оцелееш в тези фурни, създадени ужким за борба с клаймътченч. А климатиците ще духат още повече горещина. Градовете ще се превърнат в пещи, където единствено ще седиш вътре.И по тъмно още ще греят тия солари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още