IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългото пътуване на зелените технологии

Фотоволтаичният ефект е открит през 30-те години на 19 век, а първият соларен панел заработва около 50 години по-късно

15:11 | 13.11.23 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните години зелените технологии навлизат все по-широко в икономиката, но тяхното развитие е всъщност историята на едно дълго пътуване, а не толкова на спринт, пише Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Фотоволтаичният ефект например е открит 30-те години на 19 век и около 50 години по-късно е създаден и първият прототип на соларен панел. Технологията започва да се развива едва през 50-те години на миналия век, а през 2015 година слънчевите панели произвеждат 1% от общото количество електроенергия в световен мащаб.

Такава е историята и на вятърните турбини. За първи път вятърът се използва за производството на електроенергия в края на 19 век, но технологията навлиза по-масово в средата на следващото столетие и към 2008 година вятърните централи произвеждат 1% от общата електроенергия. Подобна е ситуацията и с литиево-йонните батерии.

Или с други думи достигането на въглеродна неутралност не изисква непременно някакви фундаметално нови технологични решения, концепции или научни пробиви. Но изпълнението на климатичните цели зависи много от иновациите, например при въглеродните емисии.

В момента технологиите за улавяне на въглероден диоксид, който разрушава атмосферния слой, са все още в процес на развитие. Някои от методите, които са вече в търговска експлоатация, все още са много скъпи и се очакват иновации, които да направят разходите поносими за бизнеса.

Всъщност да въведеш в търговска експлоатация една нова технология е голямо предизвикателство, още повече, когато нещата са притиснати от времето, коментират експертите на МАЕ и допълват, че все пак има голям напредък само през последните две години.

Например през 2021 година оценките на агенцията сочеха, че до 2050 година 46% от емисиите парникови газове трябва да бъдат усвоени от технологии, които са в процес на разработка и все още липсват на пазара. Днес този дял е вече 35%.

Електромобилите вече съставляват 15% от общите продажби на автомобили (през 2022 година) само около десетилетие след първото масово производство. Пробивът тук се дължи основно на развитието на технологиите за литиево-йонните батерии и политиката за насърчаване на изграждане на инфраструктура за зареждането им.

Има още много примери - при производството на водород, нови модели вятърни турбини и слънчеви панели, които са по-ефективни и т.н. Но също така има и обещаващи иновации, чието внедряване се бави от години.

Разбира се, пътят на технологиите е различен, колкото и обещаващи да са те. Например фотоволтаичните панели започват своето масово развитие едва с появата на необходимостта от източник на енергия за космическите мисии на САЩ. Петролната криза от 70-те години на миналия век пък накара Дания да потърси алтернативни източници на горива и да изгради вятърни паркове. Вятърът за първи път има дял от 1% от енергийния микс на страната още през 80-те години на миналия век.

Обещаващо за сектор звучат данните, че публчните разходи за проучвания и развитие на чистата ененргия са рекордни през 2022 година - 44 млрд. долара, и то на фона на геополитическо напрежение, енергийна криза и макроикономическа несигурност. Корпоративните разходи вече се връщат до нивата преди пандемията от коронавируса - 130 млрд. долара. Част от тези средстваса насочени към енергийния преход за химическата индустрия, производството на цимент и стомана, преработката на желязна руда, авиацията и т.н. Това са сектори, които са голямото предизвикателство по отношение на въглеродните емисии, които създават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
wfvjfnvsssjzkn
преди 5 месеца
Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketox
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 месеца
До: zelka007 така е... но гледам да му го опростя за да ме разбере! Уви, което си е прозззто, си е прозззто.... няма спасение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: evlogi ... прав си !! пърпоренето е онова , което е впечатлило средностатистическият купувач кинтонямащ ... кат изрежеш дърляка и да обърнеш целата маала да види кой аграр е запалил талигата ... с електичката нема как да стане ... сега го постигат с волуме на мах с "мъж на хоризонта" на Преслава и свалени прозорци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 8
cyclop
преди 5 месеца
До: zelka007 "които в един момент с електричките изчезват" хахаха айде отивай да намериш видеа с разкъсани палестински деца че да удариш една блага чиикия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 5 месеца
До: khao ... не са тонове , а милиони тонове масла , оксиди и пр. *** , на година ... :))) ... които в един момент с електричките изчезват ... но този си е сдyхан фейконафффт пиянде , на него всичко му е криво и всички са му виновни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 5 месеца
До: cyclop както и предположих... идея си нямаш! Не е нужно да ни даваш линкове от вестници тип тоалетно четиво. Знаем ги тия неща и без теб!... та кво викаш, заровените перки от фибростъкло са в пъти по опасни от всичките газове излизащи от теца (като серен диоксид, азтон оксид, живак ... и тнт)... или тоновето старо масло от колите... или тоновете шлака от въглищата! Кво ли правят с тях, може би парфюм за конспиратор?... дай ни линк от блумберг, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 месеца
До: evlogi все пак са журналисти преписвачи... а гугъл транслейт не е перфектен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 5 месеца
До: khao Е не чак.Деленето на ядрото на атома е отрито през 1938 г от Хан и Щрасман.и само 30 години по-късно са налице атомни централи.ДВГ е разработен от Ото и Лайген през 60-те години на 19 век и само 50 години по-късно вече доста автомобили пърпорят по улиците..Истински ценните неща всъщност навлизат доста бързо в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 5 месеца
Въглеродният двуокис разрушавал атмосферният слой? Ашколсун ...Е оляхте се бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
cyclop
преди 5 месеца
Само да добавя, за бавноразвиващите (преобладаващ коментиращ вид) - това е статийка за контрол на щетите, пускаш "притеснено писание", даваш пример с няколкостотин - което уж е много, ама не е толкова много, като се замислиш - но на биомасата това остава в микромозъците, и после дори не може да им обясниш за всъщност хилядите и хиляди такива перки, които се трупат... труп... труп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още