IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чистите технологии навлизат по-бързо от очакваното

Продажбите на електромобили например се утрояват за последните пет години, сочи доклад на МАЕ

07:50 | 17.07.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Развитието на зелената икономика се случва по-бързо, отколкото мнозина смятат и доказателство за това е развитието на соларните панели и електромобилите. Продажбите на електрически автомобили са се увеличили близо три пъти в последните пет години и през 2022 година са продадени рекордните 10 млн. броя, се казва в годишния доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ), посветен на чистата енергия.

Производственият капацитет на чистите мощности се увеличава до 340 гигавата и сега възобновяемите източници са 30% от енергийните мощности по света, допълват експертите от организацията. Соларните панели се увеличават с 26% на годишна база спрямо 2021 година и секторът е напът да изпълни заложените междинни цели за 2030 година.

Като цяло инвестициите в зелената енергетика през 2022 година се увеличават с 15 на сто на годишна база до 1,6 трлн. долара, което вече показва увереност в енергийния преход, дори и при недобри икономически условия.

Според оценката на МАЕ обаче проблемът е, че развитието не е равномерно във всички краища по света - например 95% от продажбите на електромобили са били реализирани в САЩ, ЕС и Китай. По тази причина и призивите на МАЕ са за международно сътрудничество, така че ключовите за зеления преход технологии да имат разпространение и в развиващия се свят.

Част от новите технологии се развиват по-бързо в сектори, в които разходите започват да намаляват, посочва още МАЕ. Според тях обаче е нужно и известно пренасочване на интереса към сектори, в които емисиите трудно се ограничават - например при транспорта на дълги разстояния.

Съществен напредък на чистите технологии има в строителството, но са необходими още усилия, посочват още от МАЕ в своя годишен доклад. От междинните цели остава и ядрената енергетика, въпреки че новите ядрени мощности са с 40% повече - инсталирани бяха 8 гигавата през 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
OHЯ
преди 9 месеца
Любителите на бай Ботокс от блатата кремълски , не харесват това ! А нашите копейкогламави са на нивото на Данката , форумното болнаво човече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
Сензор за положение на *** на газта за Тойота Ярис 1.4 D4D. 149 лв. https://nova.bg/news/view/2023/07/16/419141/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B8-%D0%B2-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
danchomentata
преди 9 месеца
Радиация может повреждать солнечные батареи, интегральные схемы и датчики. Также электронные компоненты на космических аппаратах иногда повреждаются геомагнитными бурями. Для обеспечения наджной работы на спутниках приходится использовать радиационно стойкую электронику. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/transcoded/2/21/Van_Allen_Belts.ogv/Van_Allen_Belts.ogv.720p.vp9.webm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
danchomentata
преди 9 месеца
Геомагнитные бури являются одним из важнейших элементов космической погоды и влияют на нарушение связи, систем навигации космических кораблей, возникновения вихревых индукционных токов в трансформаторах и трубопроводах и даже разрушение энергетических систем. Разрушение энергетических систем, в свою очередь, может повлечь за собой остановку насосных станций и остановку водоснабжения в городах, что может вызвать множественные гуманитарные катастрофы.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
точката , в която има големи количества свръх производство на енергия от ВЕИ е премината в много места по света , в това число и у нас ... в момента техническите решения са насочени към заместване на въглищните или газовите съоръжения , с такива съхраняващи тези излишъци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още