fallback

Рекордният внос на суровини може би прикрива състоянието на китайската икономика

Пекин увеличава вноса на въглища, защото ниската цена направи местния добив нерентабилен, смята анализатор

14:40 | 15.01.24 г.

През 2023 година Китай внесе рекордни количества петрол, въглища и желязна руда. На пръв поглед това показва истински възход на икономиката, но според колумниста на Ройтерс Клайд Ръсел това е само на пръв поглед и реалността е малко по-различна.

По данни на митниците в страната през 2023 година вносът на петрол се повишава с 1,1 млн. барела до 11,28 млн. барела на ден. Но в същото време Международната агенция за енергетика (МАЕ) прогнозира, че потреблението на петрол в Китай ще се увеличи с поне 1,8 млн. барела на ден след преотварянето на икономиката след края на пандемията от Covid-19.

Китай не разчита единствено на вноса, но местният добив се повишава само с 1,8% на годишна база за първите 11 месеца на  годината. Нещо повече - Китай продължава да увеличава търговските и стратегическите си резерви от петрол.

Анализаторът посочва, че Китай официално не съобщава какви количества петрол съхранява в своите складове, но това може лесно да бъде изчислено.  Дневно страната разполага с 15,45 млн. барела, а рафинериите преработват 14,78 млн. барела. Според оценката количествата, които се съхраняват леко намаляват спрямо 2022 година, но остават съществени, особено в първата половина на 2023 година.

И най-важното - износът на горива. През 2023 година той се повишава с 16,7% и достига общо 62,69 млн. тона, пише още Ръсел.

Вносът на въглища също е рекорден през миналата година и достига 474,42 млн. тона, или ръст от почти 62% спрямо 2022 година. Вносът обаче е свързан по-скоро с увеличеното търсене от електроцентралите. Заради сушата водните централи намалиха производството си със 7% само през първите 10 месеца на годината, сочи още анализаторът на Ройтерс. Според него ниската цена на вносните въглища ги прави по-евтини от месното производство, което доведе и до рязкото повишение на вноса.

Очакванията са, че през 2024 година вносът на въглища ще се понижи на фона на увеличаването на производството на електроенергия от водните централи, както и от соларните и вятърните инсталации, чийто брой започва видимо да се увеличава.

Желязната руда действително е изненадата в статистиката за вноса, признава още Клайд Ръсел. През 2023 година вносът на суровината се е увеличил с 6,6% до рекордните 1,18 млрд. тона. Основната част е свързана с производството на стомана - за автомобилния сектор, инфраструктурни проекти и  за износ.

Въпросът е доколко икономиката ще се разрастне, така че да предизвика и съществен ръст на производството на стомана. Според анализатора едва ли ще има бум, въпреки че вероятно вносът на желязна руда ще продължи да расте и през 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 15.01.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още