IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордният внос на суровини може би прикрива състоянието на китайската икономика

Пекин увеличава вноса на въглища, защото ниската цена направи местния добив нерентабилен, смята анализатор

14:40 | 15.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2023 година Китай внесе рекордни количества петрол, въглища и желязна руда. На пръв поглед това показва истински възход на икономиката, но според колумниста на Ройтерс Клайд Ръсел това е само на пръв поглед и реалността е малко по-различна.

По данни на митниците в страната през 2023 година вносът на петрол се повишава с 1,1 млн. барела до 11,28 млн. барела на ден. Но в същото време Международната агенция за енергетика (МАЕ) прогнозира, че потреблението на петрол в Китай ще се увеличи с поне 1,8 млн. барела на ден след преотварянето на икономиката след края на пандемията от Covid-19.

Китай не разчита единствено на вноса, но местният добив се повишава само с 1,8% на годишна база за първите 11 месеца на  годината. Нещо повече - Китай продължава да увеличава търговските и стратегическите си резерви от петрол.

Анализаторът посочва, че Китай официално не съобщава какви количества петрол съхранява в своите складове, но това може лесно да бъде изчислено.  Дневно страната разполага с 15,45 млн. барела, а рафинериите преработват 14,78 млн. барела. Според оценката количествата, които се съхраняват леко намаляват спрямо 2022 година, но остават съществени, особено в първата половина на 2023 година.

И най-важното - износът на горива. През 2023 година той се повишава с 16,7% и достига общо 62,69 млн. тона, пише още Ръсел.

Вносът на въглища също е рекорден през миналата година и достига 474,42 млн. тона, или ръст от почти 62% спрямо 2022 година. Вносът обаче е свързан по-скоро с увеличеното търсене от електроцентралите. Заради сушата водните централи намалиха производството си със 7% само през първите 10 месеца на годината, сочи още анализаторът на Ройтерс. Според него ниската цена на вносните въглища ги прави по-евтини от месното производство, което доведе и до рязкото повишение на вноса.

Очакванията са, че през 2024 година вносът на въглища ще се понижи на фона на увеличаването на производството на електроенергия от водните централи, както и от соларните и вятърните инсталации, чийто брой започва видимо да се увеличава.

Желязната руда действително е изненадата в статистиката за вноса, признава още Клайд Ръсел. През 2023 година вносът на суровината се е увеличил с 6,6% до рекордните 1,18 млрд. тона. Основната част е свързана с производството на стомана - за автомобилния сектор, инфраструктурни проекти и  за износ.

Въпросът е доколко икономиката ще се разрастне, така че да предизвика и съществен ръст на производството на стомана. Според анализатора едва ли ще има бум, въпреки че вероятно вносът на желязна руда ще продължи да расте и през 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още