IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ забраниха вноса на уран от Русия

Експерти прогнозират, че цената на урана ще се повиши с 20% заради ограниченията

16:39 | 14.05.24 г. 2

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закона, забраняващ вноса на руски обогатен уран, с което започна и обратното 90-дневно броене, докато ограниченията върху доставките на горивото за реактора влязат в сила.

Русия е най-големият чуждестранен доставчик на обогатен уран за САЩ, осигурявайки около една четвърт от суровината за направата на гориво за американските реактори. Печалбите за руската страна от тези продажби се изчисляват на около 1 милиард долара годишно. Прекратяването на това снабдяване може да повиши цените на урана с 20%, смятат експерти.

Подписът на Байдън отключва и около 2,7 милиарда долара, предварително одобрени от Конгреса, за изграждане на съоръжения за обогатяване на уран в САЩ.

Текстовете позволяват на Министерството на енергетиката да одобрява изключения, позволяващи вноса на руски обогатен уран до 1 януари 2028 г., ако не бъде намерен алтернативен източник или ако вносът е определен като в интерес за националната сигурност. Експерти обаче предупреждават, че може да бъде очакван и обратен отговор на Русия и ограничаване на евентуални доставки за Вашингтон или други ограничения.

През декември Tenex, руски държавен доставчик на уран, предупреди американските клиенти, че Кремъл може превантивно да забрани износа на ядрено гориво за САЩ, ако законодателите наложат забрана. Доставчикът на гориво Centrus Energy, който е базиран в САЩ, но разчита на Tenex за по-голямата част от урана, който доставя, предупреди в последния си годишен доклад, че забраната би представлявала "значителен риск" за бизнеса.

Всички новини от емисията можете да видите във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
RoyBatty
преди 3 седмици
Имало е внос? До вчера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 3 седмици
напълно очаквано ... изрязването на рассийката от белият свет върви по план ... ров с вода , кльон с ток , вишки с автоматични картечни гнезда ... нехората трябва да бъда изолирани !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още