IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните атомни централи търсят независимост от Русия и може и да я получат

Според шефа на водещия западен доставчик Urenco пазарът търси по-голяма независимост и по-ясни политически насоки

15:58 | 12.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ръководителят на най-големия западен доставчик на обогатен уран, използван за захранването на атомни електроцентрали в САЩ, смята, че компанията му разполага с достатъчно капацитет, за да замени Русия, ако Вашингтон наложи забрана на вноса от страната, съобщава Financial Times.

Борис Шухт, главен изпълнителен директор на Urenco, смята, че американският законопроект, който предлага забрана на вноса на уран от Русия, ще стимулира многомилиардните усилия на западните страни да подсилят веригите на снабдяване с ядрено гориво, като предложат дълготрайна сигурност на пазарните участници.

По думите му Urenco също така води преговори с правителствата на САЩ и Великобритания за потенциални инвестиции в нови централи за производство на HALEU – по-мощно гориво, използвано за работата на модерни реактори, което в момента се продава само от руската „Росатом“.

Urenco получи 9,5 млн. паунда от британското правителство, за да помогне за разработването на HALEU в Чешир в рамките на стратегията за 300 млн. долара за „изтласкването на (Владимир) Путин от международния енергиен пазар“, коментира Шухт.

„Пазарът търси по-голяма независимост и, разбира се, по-ясни политически насоки. Така че предложеното законодателство в САЩ ще е от полза“, заяви той в интервю.

„Няма ограничения в краткосрочен план по отношение на заместването на руските материали в западния свят. Това е простото послание“, допълни още мениджърът.

Русия контролира почти 50% от международния капацитет за обогатяване на уран – водеща позиция, която неведнъж е предизвиквала притеснения за енергийната сигурност след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. САЩ и някои от съюзниците им сега се опитват да изградят наново своите вериги за доставка на ядрени продукти, които бяха компрометирани от срива на търсенето след инцидента в централата във Фукушима през 2011 г., причинила изтичане на радиоактивни материали.

„Росатом“ доставя повече от една пета от обогатения уран, използван за захранването на ядрените реактори в САЩ и Европа. Но през декември Великобритания, САЩ, Япония, Франция и Канада се ангажираха с 4,2 млрд. долара под формата на правителствени инвестиции за стимулиране на родните доставчици на обогатен уран и капацитет за преобразуване.

Urenco, сред чиито акционери са британското и нидерландското правителство, както и две германски компании за комунални услуги, е начело на тези усилия и се съгласи да разшири три свои обекта за обогатяване в САЩ, Великобритания и Нидерландия.

По думите на Шухт търсенето е нараснало, тъй като операторите на западни ядрени електроцентрали искат да осигурят алтернативни източници на доставките от Русия. Поръчките на Urenco са нараснали до 14 млрд. долара спрямо 12 млрд. долара година по-рано, каза още той.

Администрацията на президента Джо Байдън първоначално не подкрепи забраната за руско ядрено гориво след инвазията, тъй като американските реактори са силно зависими от търговията. Но сега настоява за ограничението след две години на трупане на резерви и многомилиардни инвестиции във веригата на доставки на западни компании, включително Urenco, френската Orano и базираната в САЩ Centrus.  

Американската атомна индустрия очаква забраната на руския внос на обогатен уран да влезе в сила тази година, след като мярката бе подкрепена и от двете партии в Камарата на представителите през декември.

Според Тимъти Фокс, анализатор на ClearView Energy Partners, подкрепата на Института за атомна енергия за забраната предполага, че „сега няма значителен риск за продължаващите операции“ на електроцентралите на членовете на търговската асоциация.

Според Шухт секторът е набрал инерция, каквато не е виждана от 30 години, благодарение на нуждата от задействането на мощности с ограничени вредни емисии за изпълнение на климатичните цели и гарантирането на енергийната сигурност заради войната в Украйна. Разработването на ново поколение от т. нар. малки модулни реактори, по-ефективни от стандартните реактори и захранвани от HALEU, също е двигател за индустрията, допълни той.

Мениджърът също така заяви, че Русия и Китай се конкурират агресивно със западните държави в ядрения сектор и постигат успех с износа на технологии и строежа на централи в чужбина. Засега частната индустрия в западните държави не изостава от Москва и Пекин по отношение на новите технологии, но е загубила част от способностите си, що се отнася до строителството на електроцентрали, смята Шухт.

Западните държави „имаха много доставчици в ядрения сектор, които фалираха през последните 20 години, така че загубихме в западния свят някои способности и вече сме в процес на изграждането им отново“, коментира още той. По думите му конкуренцията от страна на Русия е „много странна“, тъй като на страната ѝ е било позволявано да продава ядрено гориво на занижени цени, докато руският пазар остава затворен за Urenco и други конкуренти на „Росатом“.

На компаниите на Запад „никога не им е било позволено да продават каквито и да е било материали на Русия, така че това е една много странна ситуация“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още