IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ одобриха нов вид ядрен реактор за първи път от 50 години

Технологията на стартъпа Kairos използва флуридна сол вместо вода като охлаждаща течност

22:25 | 14.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За първи път от над 50 години САЩ одобриха нов тип ядрен реактор - знак, че регулаторите стават по-отворени към различни подходи за производство на енергия чрез разделяне на атома, съобщава Bloomberg.

Калифорнийският стартъп Kairos Power LLC получи разрешение за строеж от Комисията за ядрено регулиране за изграждане на своя демонстрационен реактор Hermes в Тенеси. Докато търговските реактори, които се използват днес, се охлаждат с вода, технологията на Kairos използва разтопена флуоридна сол като охлаждаща течност.

Налице е нарастващ глобален интерес към ускоряване на разгръщането на ядрената енергия като ключова част от борбата за ограничаване на изменението на климата, но това усилие е възпрепятствано от тромав регулаторен процес.

Kairos е сред многото компании, които се стремят да комерсиализират проекти, които могат да бъдат изградени във фабрики и инсталирани на място - подход, който се очаква да бъде по-бърз и по-евтин от големите конвенционални реактори, широко използвани днес.

Стартъпът планира да започне строителството през следващата година по своя проект за 100 млн. долара и очаква системата да бъде завършена до края на 2026 г. Целта е да се демонстрира жизнеспособността на неговия дизайн и технологията за разтопена сол.

Разтопените соли остават течни при високи температури и ниско налягане, потенциално предимство за безопасност пред системите с водно охлаждане. Kairos посочва, че през 1968 г. за последно САЩ одобряват дизайн, който не е с водно охлаждане.

Hermes няма да генерира електричество, но се очаква да проправи пътя за проекта Hermes 2, който ще използва два еднакви реактори, за да произведе общо около 28 мегавата електричество.

Дългосрочната цел на компанията е търговски проект, който ще използва два по-големи реактора и ще има повече от 100 мегавата капацитет, въпреки че от Kairos изтъкват, че е твърде рано да се каже кога ще може да започне работа отвъд първоначалната централа Hermes.

Големите конвенционални реактори, използвани днес, обикновено имат около 1000 мегавата капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: В този си коментар си използвала цитати от дисертацията си, нали? Веднага се усеща професионалното отношение! Както и по всякакви други теми, които уважаваш денонощно тук. Но тези енциклопедични знания как си ги придобил? Би трябвало да имаш няколко магистратури зад гърба си, в това число и от военен университет?! Или си просто един бизнесмен с цялото време на света на свое разположение за четене наред из нета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 4 месеца
флуОридни соли ... от флуор(fluorum) ... хммм ... специфично керамично гориво , а не метално . обаче обогатено до 19,75% , това нема да види масовост ... :))) ... интересно , разрешили са агресивната корозия на втечнената сол към стоманеният корпус ... браво !! твърдят , че ще използват стандартна стомана 316 ... да видим ... по принцип , да не се използват разтопени соли като охладител е точно корозията при висока температура и силна радиация ... starship го сглобяват със стомана 304 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още