IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" продава участието си в газови находища в Северно море

Активите имат перспектива за развитие, но компанията няма възможност да контролира участието си в тях

10:35 | 05.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дъщерни компании на руския газов гигант "Газпром" са обявили за продан активи на стойност 344 млн. евро във Великобритания и Нидерландия, съобщава "Ведомости", позовавайки се на съобщение на платформата за електронна търговия на "Газпромбанк".

На търг в един лот отиват 50% от Wintershall Noordzee BV, което е съвместно предприятие с германската Wintershall Dea, както и 100% от капитала на Gazprom International UK Limited и Gazprom UK Limited, регистрирани във Великобритания. Дружествата имат участие в експлоатацията на газови находища в Северно море.

Оферти ще бъдат приемани до 31 май, а самият търг ще се проведе на 6 юни. Германската Wintershall Dea ще има предимство при изкупуване на дела на нидерландското звено и ще им бъде отправена допълнителна оферта, става ясно още от условията на търга. Обявена е цена от 344 млн. евро, но минималата цена е 159 млн. евро, а стъпката в наддаването - 10,5 млн. евро (нагоре или надолу). Купувачите, които не са руснаци, ще могат да платят в рубли или в евро, а руснаците - само в рубли по курса на централната банка в деня на плащането.

Wintershall Noordzee BV е оператор на две газови находища в Северно море, като газът от тях се използва за вътрешния пазар на Нидерландия. Дружеството работи на печалба - през 2022 година EBITDAX (печалбата преди данъци, такси, амортизации и разходи за геоложки проучвания на находища - б.р.) се увеличава до 200 млн. евро.

Британскитете звена също имат участие в газови находища в региона на Северно море, посочва още "Ведомости".

Според изданието продажбата е свързана със санкциите срещу ръководители на компанията в Европа. Заради тях в момента "Газпром" няма възможност да развива своите активи извън Русия, макар че ЕК не въвежда ограничения на доставките на газ. Руски анализатори смятат, че компанията в бъдеще може да се окаже в положение, при което активите ѝ да бъдат иззети или принудително продадени, което кара ръководството ѝ да се реши на тази стъпка.

Според оценките потенциалът за увеличаване на добива на находищата в Северно море е добър, но пък високите цени от 2022-2023 година може и да не се повторят, което ще намали печалбите през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още