IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде много по-ниска от 30 млрд. лв.

Според Валентин Николов към момента атомната електроцентрала е обезпечена и има ликвидност

20:50 | 13.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Цената за изграждането на двата планирани нови блока на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде много по-ниска от обявените 30 млрд. лв., заяви пред БНТ изпълнителният директор на оператора на атомната електроцентрала Валентин Николов.

Той добави, че към момента АЕЦ "Козлодуй" е обезпечена и има ликвидност.

"За началните дейности за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" има пари, както и за обезпечаването на програмата на АЕЦ-Козлодуй", категоричен е той.

Въпреки това Николов добави, че се опасява, че в един не много дълъг период, когато цените на електроенергията падат, това означава, че паричният поток на дружеството ще бъде съвсем различен, особено по отношение на приходите, като това ще затрудни някои дейности.

„Към настоящия момент сме оптимисти“, подчерта Николов.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" коментира и избора на фирма за строежа на блоковете.

"Ние не избираме строител. А ние избираме партньор на Westinghouse, защото технологията е тяхна. Много хора бъркат, че избираме изпълнител и трябва да пуснем някоя фирма на търг. Нещата са доста деликатни и не е хубаво хора, които не разбират от процеса да дават некомпетентни мнения", заяви Николов. "В момента ние, по решение на Народното събрание, ще провеждаме преговори с Hyundai. Ако тези преговори не доведат до задачите, които са от Народното събрание, то винаги е възможен друг вариант", добави изпълнителният директор.

Николов говори и за призивите на ГЕРБ-СДС и ДПС финансовият министър Асен Василев да намери начин да покрие паричната дупка в енергетиката в размер на 1 млрд. лв.

По думите му крайните снабдители, които доставят енергия на домакинствата, ще купуват количества енергия на свободния пазар на по-висока цена, което значи, че ще трябва да бъдат компенсирани, за да не се повиши цената за домакинствата. Тази компенсация трябва да дойде от фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС).

Според Николов ФСЕС е натрупал дефицит в обществения доставчик на националната електрическа компания. „Даже НЕК дължи вече пари на АЕЦ „Козлодуй“, подчерта той.

Николов посочи, че има два начина за компенсация - или през бюджета, или през повишаване на цената.

"Фондът дължи над 130 млн. лв. към НЕК, които са просрочени, а към нас дължи 40 млн. лв., но той дължи и към ТЕЦ "Марица-изток" и на други", допълни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 само ти си толкова тъъъп и способен да обориш първия си коментар с втория, хахахахаха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 месец
*Според Николов ФСЕС е натрупал дефицит в обществения доставчик на националната електрическа компания. *Даже НЕК дължи вече пари на АЕЦ *Козлодуй*. Фондът дължи над 130 млн. лв. към НЕК, които са просрочени, а към нас дължи 40 млн. лв., но той дължи и към ТЕЦ *Марица-изток* и на други*, допълни изпълнителният директор на АЕЦ *Козлодуй* - Или както казват французите: *Все обоссрали!*. Евроенергетика в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 месец
*Цената за изграждането на двата планирани нови блока на АЕЦ Козлодуй ще бъде много по-ниска от обявените 30 млрд. лв* - Ще бъде, колкото и цената на свободния пазар стана по-ниска от на регулирания, както твърдеше пак същият лемур: * По думите му крайните снабдители, които доставят енергия на домакинствата, ще купуват количества енергия на свободния пазар на по-висока цена, което значи, че ще трябва да бъдат компенсирани*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още