IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите от оборудването за АЕЦ "Белене" ще се използват за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Вече има натрупан опит в изградането на АР 1000 и има шанс тук нещата да се случат в срок, смята съветник на енергийния министър

13:56 | 18.02.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна запазва интереса си към оборудването за АЕЦ "Белене", но в момента са в много трудна ситуация, каза съветникът на енергийния министър Антон Иванов пред БНР. Той посочи, че това оборудване ще помогне на Киев по-бързо да превъзмогне разрушенията от войната в страната, а България ще може да използва средствата, за да финансира изграждането на двата нови блока в АЕЦ "Козлодуй".

"Парите, които ще дойдат от тази продажба, ще формират самоучастието (на държавните фирми - б.р) в този проект", каза още експертът и потвърди, че се работи да бъде получена цената, която е платила за реакторите, предвидени за площадката в Белене (около 600 млн. евро).

Иванов не коментира цената на новите блокове, но отбеляза, че са правени допускания на базата на общодостъпни данни и информация за други подобни проекти. Проектът обаче ще бъде държавен  и държавните дружества, участващи в  него, ще използват собствени средства за около 20-30% от стойността на проекта. Останалата част ще дойде от заеми - основно от Експортната банка на САЩ, но и други подобни кредитни институции, които ще бъдат гарантирани от държавата.

В търга за новите ядрени мощности не се явиха големите гиганти в сферата, но оферти подадоха техни дружества, каза още Иванов и потвърди, че всички кандидати са имали сериозен опит в тази дейност.

Интерес към строителството  на два нови блока в АЕЦ "Козлодуй" участваха пет компании, като само една от подадените оферти - на южнокорейската компания Hyundai, отговаря на всички изисквания. Процедурата по избора на изпълнител още е отворена, коментира Иванов и призна, че България не трябва да остава само с един кандидат, за да може да постигне конкурентна цена.

Според него по тази причина и България ще поиска оферти от още участници, защото проучванията на АЕЦ "Нови мощности" са показали голям интерес от компании, които обаче не са участвали в процедурата.

Според него има всички индикации, че изграждането на два нови блока у нас  може да бъде реализирано. "Имаме опита, инфраструктура, активи, които предполагат, че можем да имаме успешен проект" обясни Иванов и допълни, че до реалния старт на строителството има поне 2-3 години, през които трябва да бъде разработен проекта.

"Има време за рязане на ленти", каза Иванов. По негови думи вече има натрупан опит за изграждането на реакторите АР 1000 и има шанс у нас тези блокове да бъдат изградени "в бюджет и в срок". Реализацията на този проект обаче все пак вероятно ще отнеме поне 10 години, след като започне строителството, стана ясно от думите на експерта.

По отношение на вноса на електроенергия през последните месеци Иванов обясни, че причината е ефективната работа на газовите централи в Гърция, чието производство е евтино заради ниската цена на газа. "Въглищата останаха излишни и малко се ползват в Европа", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 18.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Копейчици, получавате комбинация от три пръста. Нови ядрени мощности ще има, но няма да са от пPaccия. Як шут за всичко руско, докато онова жуже управлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 2 месеца
Калашников!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 11
Tikva007
преди 2 месеца
Едно е обаче абсолютно сигурно!!! България ще има най-скъпата АЕЦ в света в лицето на двата нови блока, ако се реализира изобщо, защото към окончателната цена ще трябва да се добавят и няколкото милиарда, които закопахме в лицензираната и изградена площадка в Белене + стойността на оборудването., което никой няма да ни плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
*Проектът обаче ще бъде държавен и държавните дружества, участващи в него, ще използват собствени средства за около 20-30% от стойността на проекта. Останалата част ще дойде от заеми - основно от Експортната банка на САЩ, но и други подобни кредитни институции, които ще бъдат гарантирани от държавата.* - Бойко Борисов как гледа на това? За Белене беше бетон, че държавата няма 10 млрд. евра за АЕЦ. Сега 30 млрд. откъде извади? Този министър е и негов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
*Иванов не коментира цената на новите блокове, но отбеляза, че са правени допускания на базата на общодостъпни данни и информация за други подобни проекти.* - Други подобни са единствената за сега АЕЦ Vogtle в Джорджия, чиято цена надхвърли 35 млрд. долара. За два руски реактора + генераторите платихме 600 млн. евра. Нищо няма да вземем от украйна - ще ги харизаме. Продължаваме Извамата в Сглобката и гаргарата с тъъппанарите, които се имат за народ в населеното място България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
*Парите, които ще дойдат от тази продажба, ще формират самоучастието (на държавните фирми - б.р) в този проект", каза още експертът и потвърди, че се работи да бъде получена цената, която е платила за реакторите, предвидени за площадката в Белене (около 600 млн. евро)* - Именно, тези пари ще стигнат за лъскави офиси тук и в САЩ и командировки около преговори и проучвания. Стойността на централата ще е над 30 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още