IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само Hyundai отговори на изискванията за строител на новите ядрени блокове

Интерес към проекта проявиха пет компании

18:58 | 16.02.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Само една от петте подадени оферти за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" отговаря на всички изисквания, поставени от държавата - тази на Hyundai Engineering & Construction, съобщават от компанията, която ще реализира проекта - АЕЦ "Нови мощности".

В търга за определяне на кратка листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технологията на Westinghouse AP 1000 интерес проявиха общо пет компании.

Това са Fluor, Bechtel Nuclear Power Company Limited, Hyundai Engineering & Construction, China Energy , както и консорциума с лидер China National Nuclear Corporation Overseas и партньор China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Engineering Corporation Limited.

След извършена проверка по отношение на всеки кандидат за наличие на изискуем инженерно-технически и строителен опит и експертиза, икономически и финансов капацитет и наличие на всички изискуеми документи подадени, оформени и попълнени, съгласно изискванията посочени в обявата, остана само южнокорейската компания.

Според досегашните заявки на АЕЦ "Нови мощности" двата блока ще бъдат изграждани с привлечено финансиране с държвни гаранции - 70% и самоучаствие. Очакванията са цената да бъде около 14 млрд. долара, според коментари на екипа на министъра на енергетиката Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
xapoznai
преди 2 месеца
Аз не вярвам това нещо да се построи... Вече не веднъж се обсъжда, че проекти от подобен мащаб не са изгодни за нашата страна. Също така се видя, че в тези по думите на някои уин-уин обекти така и не се намериха инвеститори. Разбира се всичко е в детайлите, но не знам как ама винаги се оказват "търговска тайна" или секретна информация или нещо такова. Това, което знам със сигурност оставяйки настрана комисионните е, че риска го поемат едни, а печалбите други и ако нещо се обърка - сещай се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
Един Българин
преди 2 месеца
Тези реактори ще се изплатят след 10 000 години....за какво са ни на тази цена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още