IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и ДПС искат от Асен Василев да покрие дефицит от 1 млрд. лв. в енергетиката

Ако дупката не бъде запълнена, електроенергията може да поскъпне с 20%, предупреждава депутатът на ГЕРБ Делян Добрев

19:00 | 13.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на финансите Асен Василев да покрие дефицита от 1 млрд. лв. в енергетиката гласи предложение, внесено от председателя на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, от председателя на ДПС Делян Пеевски и депутатите на двете парламентарни групи Делян Добрев и Станислава Анастасов в деловодството на парламента, съобщава БНТ.

В публикация в социалната платформа Facebook бившият енергиен министър Добрев обяснява, че през последните три години са източени около 4 млрд. лв. от енергетиката, а сега предстои увеличение на електроенергията с още 20%. Затова предложението е финансовият министър да покрие част от този дефицит.

"Ако не го направи ще гледаме и еврозоната през крив макарон, защото увеличението на тока ще вдигне общата инфлация", пише Делян Добрев.

Миналата седмица председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов заяви, че всякакви спекулации за повишаване на цената на електроенергията с 10-20% обслужват интереси, които не съвпадат с интересите на потребителите. „Българските потребители трябва да знаят, че няма да има рязко повишаване на цената на електрическата енергия“, заяви Иванов по повод предстоящите промени на пазара на електроенергия.

Той поясни, че със законовите промени е определено цената за битовите потребители след 1.07.2024 г. да се формира въз основа на базова цена, определяна с решение на Министерският съвет, към която да се добавя компонента, определяна от КЕВР. "Предстои правителството да реши как точно ще бъде определена тази базова цена, но не очаквам рязко повишаване на цените на електроенергията за битовите потребители", подчерта ръководителят на енергийния регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 месец
Тоя на снимката защо е още на свобода?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още