IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco: Светът трябва да забрави фантазията за отказ от петрол и природен газ

Вместо зелени мощности светът трябва да се насочи към мерки за повишаване на енергийната ефективност

20:56 | 18.03.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Aramco: Светът трябва да забрави фантазията за отказ от петрол и природен газ

Стратегията за енергийния преход се провали, смята изпълнителният директор на саудитската петролна компания Aramco Амин Насер. Според него светът трябва да забрави фантазията за отказ от петрол и природен газ.

Прогнозата на Насер е, че през следващите години търсенето на петрол и природен газ ще расте, пише CNBC.

"В реалният живот сегашната стратегия за енергиен преход видимо се проваля на повечето фронтове" , категоричен е директорът на саудитския петролен гигант по време на дискусия в CERAWeek, която се провежда в Хюстън (Тексас).

Насер препоръча промяна в стратегията. "И моето предложение е следното: Трябва да изоставим фантазията за отказ от петрол и газ и вместо това да инвестираме в тях, отразявайки адекватно и реалистично търсенето  и потреблението", заяви той.

CNBC припомня, че според прогнозите на Международната агенция за енергетика (МАЕ) пиковете в потреблението на петрол, газ и въглища ще настъпят до 2030 година.  Според оценките на анализаторите потреблението на въглища вече е в своя пик и  постепенно ще започне да намалява.

В Aramco обаче не споделят тези очаквания и Насер коментира, че пикът в търсенето на петрол едва ли ще бъде постигнат скоро. Според него прогнозите на МАЕ отразяват единствено развитието на пазара в Европа и САЩ, но не и случващото се в развиващите се икономики.

Според директора на петролната компания през следващите две десетилетия светът ще инвестира 9,5 трилиона долара в алтернативни енергоизточници, но изградените мощности няма да са достатъчно, за да покрият отказа от изкопаеми горива. В момента вятърната и соларната енергия например достаавя под 4% от електроенергията в световен мащаб, сочат изчисленията на петролния гигант.

В същото време Насер признава, че има  преход от петрол към природен газ и той отговаря за 2/3 от намалението на емисиите въглероден диоксид а САЩ. За него другата насока трябва да е към повишаване на енергийната ефективност. През последните 15 година тези мерки са довели до намаление на търсенето на петрол с около 90 млн. барела на ден.

За същия период соларните и вятърните инсталации са намалили потреблението на петрол с 15 млн. барела на ден.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
Човека е донякъде прав, фантазиите на ЕК трябва да се преразгледат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 1 месец
Еми то е логично.Близо 50% от петролът,който сега се добива се използва за продуктите на химическата промишленост-полимери, торове, тъкани , синтетики и кво ли още не.Дори и изцяло да преминем на безпетролна мобилност, ама изцяло, т.е леки коли, камиони, самолети, кораби, и то стига в развиващите се страни потреблението на тези продукти да се удвои, и ето ти пак същите количества петрол ще са нужни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 месец
https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 16
Alex Silver
преди 1 месец
Който още не е разбрал - зеленият хайвер е за зелени кратуни. Факт е, че ФАЩ, които се явяват най-големия бенефициент от ползите в тази търговия, за себе си предпочита да не подписва и да не ратифицира безумията около борбата с климата и с хората. Но изрядно си прибира парсата от продажбата буквално на въздух. Та Остап Бендер се върти като пумпал в гроба си от завист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 12
xapoznai
преди 1 месец
Ясно е, че като представител на компанията с най-ниски разходи за добив на петрол човека ще ни представи свят със стабилно макар и ниско потребление на петрол. Все пак компанията му няма конкуренция в сектора. Но прехода си върви... Ще отнеме време, но изхода е неизбежен - след 2030 вноса на въглеводороди в ЕС ще спада, паричките ще се връткат на местна почва и няма да пътуват към степи и пустини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 19
cyclop
преди 1 месец
"светът ще инвестира 9,5 трилиона долара в алтернативни енергоизточници" тия "енергоизточници" колко нефт ще потребят, за да се изградят? Айде зеления хайвер в коффффата, където му е мястото!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още