IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните разходи за чиста енергия достигнаха 1,8 трлн. долара. Това не е достатъчно

Общите разходи са нараснали със 17% през миналата година, но е необходим по-силен ръст, за да се стигне до нулеви нетни емисии

11:07 | 31.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалните разходи за преход към чиста енергия достигнаха рекордно високи стойности, докато светът се стреми да ограничи изменението на климата, но все още не са достатъчни, за да се стигне до нулеви нетни емисии.

Според доклад на BloombergNEF общите разходи в световен мащаб са нараснали със 17% до 1,8 трлн. долара през миналата година. Тук влизат инвестициите за инсталиране на съоръжения за възобновяеми енергийни източници, закупуване на електрически превозни средства, изграждане на водородни системи и внедряване на други технологии. Като се добавят и инвестициите в изграждането на вериги за доставки на чиста енергия, общото финансиране през 2023 г. достига около 2,8 трлн. долара.

Рекордните разходи отразяват засилването на международните усилия за борба с изменението на климата през най-горещата година в историята - а тази година се очакват още по-големи жеги. Според изчисленията на BNEF обаче светът трябва да инвестира над два пъти повече в чисти технологии, за да постигне нулеви нетни емисии до средата на века.

Разходи за преход към чиста енергия. Графика: Bloomberg Разходи за преход към чиста енергия. Графика: Bloomberg

"Възможностите са големи и разходите се ускоряват, но трябва да направим много повече", коментира Алберт Чунг, заместник изпълнителен директор на BNEF. Общите разходи за енергийния преход през миналата година са доста под 4,8 трлн. долара, които според базирания в Лондон доставчик на данни ще са необходими годишно от 2024 до 2030 г., за да се постигнат нулеви нетни емисии в света.

Чунг изчислява, че за целта е необходимо инвестициите да нараснат със 170%.

"Намираме се в стръмната част на кривата и всяка година ще наблюдаваме бърз растеж на разходите", отбелязва той. "Но дали ще успеем да достигнем нулевата стойност, това е труден въпрос".

Китай остава най-големият пазар на чиста енергия, на който през миналата година за целта са похарчени 676 млрд. долара. Това обаче е увеличение от едва 6% спрямо 2022 г. За сравнение, инвестициите в САЩ, Обединеното кралство и Европа са нараснали с поне 22% до общо 718 млрд. долара. Това се дължи отчасти на стимулите в американския Закон за намаляване на инфлацията, както и на силните продажби на електромобили във Великобритания и на бурното търсене на възобновяеми енергийни източници в Европа.

Китай е най-големият пазар на разходи за чиста енергия. Графика: Bloomberg Китай е най-големият пазар на разходи за чиста енергия. Графика: Bloomberg

Разходите за електромобили в световен мащаб са се увеличили с 36% до 634 млрд. долара. Това ги прави сектора с най-големи инвестиции, изпреварвайки възобновяемата енергия, разходите за която са нараснали с 8% до 623 млрд. долара. Инвеститорите са вложили 310 млрд. долара в мрежи за доставка на чиста енергия, генерирана от новите вятърни и соларни паркове.

Някои нови технологии отбелязват бурен растеж. Инвестициите във водород например са се утроили до 10,4 млрд. долара - признак за нарастващ интерес към технологията, въпреки че тя все още не е доказана в голям мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 месеца
"Световните разходи за чиста енергия достигнаха 1,8 трлн. долара. Това не е достатъчно" За някои разходи, за други - приходи. Ха познайте отведнъж, кои по-точно, са, се размрънкали, че да им пуснат поредната поръчкова статия. Защото явно, ефективността на мрънкащите, не им е точно силната страна. За разлика от близките и топли връзки с финансовите шмекери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още