IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай продължава да стои в основата на глобалното разширение на зелената енергия

Близо 510 гигавата нов капацитет на възобновяема енергия е бил инсталиран през 2023 г., като това е увеличение с 50% спрямо предходната година, изчислява МАЕ

00:10 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Добавянето на нов капацитет на възобновяема енергия се е ускорило с 50% през 2023 г. и ще продължи да отчита рекорди през това десетилетие на фона на скока на по-евтините соларни панели, особено в Китай, изтъква Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

Близо 510 гигавата нов капацитет на възобновяема енергия е бил инсталиран през 2023 г., поставяйки рекорд в това отношение за 22-ра поредна година. Воден от огромното разширение на соларните мощности в Китай, светът се приближава към целта, поставена на конференцията за климата на ООН, COP28, за утрояване на капацитета на зелена енергия до края на това десетилетие.

„При сегашните политики и пазарни условия глобалният възобновяем капацитет вече е напът да се увеличи два пъти и половина до 2030 г.“, изтъква изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. „Все още не е достатъчно да постигнем целта на COP28 за утрояване на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), но се приближаваме – и правителствата разполагат с инструментите, необходими за преодоляване на празнината“, добавя той.

Падащите цени на слънчевите панели помогнаха на Китай да внедри рекордно количество ново производство на чиста енергия през 2023 г., нещо, което показва малко признаци на забавяне. От 2023 г. до 2028 г. МАЕ очаква азиатската страна да изгради около 30% повече възобновяеми мощности спрямо останалите страни по света взети заедно.

Китай добавя повече нов капацитет на възобновяема енергия от останалата част на света. Източник: МАЕ Китай добавя повече нов капацитет на възобновяема енергия от останалата част на света. Източник: МАЕ

Растежът на Китай е толкова бърз, че МАЕ повиши шестгодишната си прогноза за чиста енергия за страната с 64%.

Покривните фотоволтаици са ключови за растежа на сектора, както в Китай, така и на други места, тъй като собствениците на жилища и фирмите се обръщат към технологията за намаляване на сметките за енергия и емисиите. Секторът на соларна енергия се очаква да нарасне с над 200% от 2023 г. до 2028 г. в сравнение с предходните шест години, надхвърляйки добавения капацитет на вятърна енергия за периода, прогнозира МАЕ.

Вятърната енергия расте с по-бавен темп, след като проблемите с веригата на доставки, инфлацията и по-високите разходи по заеми изложиха на опасност редица проекти в Европа и САЩ, особено за офшорни вятърни паркове.

МАЕ очаква устойчив растеж на зелената енергия до края на десетилетието. Източник: Bloomberg МАЕ очаква устойчив растеж на зелената енергия до края на десетилетието. Източник: Bloomberg

За САЩ МАЕ намали прогнозата си за нов капацитет на офшорна вятърна енергия с повече от 60%, след като разработчиците отмениха и забавиха проекти поради нарастващи разходи.

Агенцията също така понижи очакванията си за вятърната енергия в Европа поради забавените проекти и претоварването на електропреносната мрежа.

Растежът на вятърната енергия ще трябва да се ускори, за да може светът да постигне целите си в областта на климата, особено на места като Северна Европа, където слънчевата светлина е оскъдна през зимата, когато търсенето на електроенергия е пиково.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още