IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настоящата година „почти сигурно“ е била най-горещата от 125 хил. години

Миналият месец е разбил предишния температурен рекорд за октомври и то с голям марж, заявиха европейски учени

09:57 | 08.11.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Stefano Guidi/Getty Images
Снимка: Stefano Guidi/Getty Images

Настоящата година „почти сигурно“ ще е най-горещата от 125 хил. години, обявиха учени от Европейския съюз (ЕС) в сряда, след като данни показаха, че миналият месец е бил най-горещият октомври за света за този период, съобщава Ройтерс.

Миналият месец е разбил предишния температурен рекорд за октомври – от 2019 г., с огромен марж, съобщи Службата на ЕС в областта на изменението на климата на „Коперник“.

„Рекордът бе счупен с 0,4 градуса по Целзий, което е огромен марж“, коментира заместник-директорът на програма „Коперник“ Саманта Бърджис, която описва температурната аномалия през октомври като „изключително крайна“.

Топлото време е резултат от продължаващите емисии на парникови газови от човешката дейност в комбинация с появата тази година на метеорологичния модел „Ел Ниньо“, който затопля водната повърхност в източния Тихи океан.

На световно ниво средната повърхностна температура на въздуха през октомври е била с 1,7 градуса по Целзий над същия месец за периода 1850-1900, който „Коперник“ определя като прединдустриалния период.

Рекордният октомври означава, че вече е „почти сигурно“, че 2023 г. е била най-горещата година в историята, казват от „Коперник“ в изявление. Предишният рекорд е бил 2016 г. - друга година с явлението „Ел Ниньо“.

Данните на „Коперник“ се връщат до 1940 г. „Когато обединим нашите данни с тези на IPCC (Междуправителствена експертна група по изменението на климата), тогава можем да кажем, че това е била най-горещата година за последните 125 хил. години“, казва Бърджис.

Дългосрочните данни от климатичния панел на ООН IPCC включва данни от източници като ледени ядра, дървесни пръстени и коралови отлагания.

Единственият друг път преди октомври, когато определен месец е счупил температурен рекорд с такъв голям марж, е бил септември тази година.

„Септември наистина, наистина ни изненада. Затова след последния месец, е трудно да определим дали сме в ново климатично състояние. Но сега рекордите непрекъснато се чупят и ме изненадват по-малко, отколкото преди месец“, казва Бърджис.

Майкъл Ман, учен по климата в Университета в Пенсилвания, казва: „Повечето години с „Ел Ниньо“ сега са рекордни, защото допълнителната световна топлина от „Ел Ниньо“ допринася за постоянния ръст на затоплянето, причинено от човека“.

Климатичните промени подхранват все по-унищожителни крайности. Тази година това включваше наводнения, които отнеха живота на хиляди в Либия, тежки горещи вълни в Южна Америка и най-лошия сезон на пожарите в историята на Канада.

„Не трябва да допускаме опустошителни наводнения, горски пожари, бури и горещи вълни, наблюдавани тази година, да се превърнат в новото нормално“, коментира Пиърс Фостър, учен по климата в Университета в Лийдс.

„Бързо намалявайки емисиите на парникови газове през следващото десетилетие можем да забавим наполовина скоростта на затопляне“, добавя той.

Въпреки че държавите си поставят все по-амбициозни цели за постепенно намаляване на емисиите, досега това не се е случило. Глобалните емисии на въглероден диоксид достигнаха рекорд през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
SporqZaKef
преди 6 месеца
А ако това е в следствие на един век *** индустриялизация, тогава преди 126 години защо е било толко жегга, при кажи-речи 2.5-3 милиярда души ба земята ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 6 месеца
*Почти сигурно* е само, че докато Ройтерс и сие разпространява *почти сигурните* апокалиптични алабалистики на европейските грантаджии, за да могат европейците с вътрешно убеждение да си ееебаттт сами ммайййкатта, там, откъдето нахлуха в Европа тези фишшеци и съответните грантове, трошат рекорди по добив на нефт и газ, а нищо чудно, скоро и на въглища, които здраво осребряват с/у еко-петро-долари. Това са електронни долари - да не си помисли някой, че се секат толкова дървета за хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още