IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2023 г. е напът да се превърне в най-горещата година в историята

Световната температура от началото на годината досега е с 0,52 градуса по Целзий по-висока от средната

08:09 | 05.10.23 г. 3
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Настоящата година е напът да се превърне в най-горещата в историята, като световната температура от началото на годината досега е с 0,52 градуса по Целзий по-висока от средната, съобщи в четвъртък Програмата на Европейския съюз в областта на изменението на климата „Коперник“.

Световната температура за януари-септември е била и с 1,4 градуса по Целзий по-висока от средната прединдустриална (от 1850 до 1900 г.), добавя институтът, тъй като климатичните промени тласкат глобалните температури до нови рекорди, а краткосрочните метеорологични модели също водят до температурни движения, предава Ройтерс.

Миналият месец беше най-топлият септември в световен мащаб, с 0,93 градуса по Целзий над средната температура за същия месец през 1991-2020 г.- В същото време световната температура за месеца доведе до най-нетипичния топъл месец от всяка година в набора от данни ERA5, който датира от 1940 г.

Според учените климатичните промени, съчетано с появата тази година на метеорологичния модел Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан, е довело до скорошните рекордни температури.

„Безпрецедентните температури за онова време от годината, наблюдавани през септември, и то след рекордно лято, счупиха рекордите с изключителни резултати. Този екстремен месец изведе 2023 г. към съмнителната чест на първото място – напът да бъде най-топлата година [в историята] и с около 1,4 градуса по Целзий над средните прединдустриални температури“, казва в изявление Саманта Бърджис, заместник-директор на „Коперник“.

„Два месеца преди COP28 чувството за спешност за предприемането на амбициозни действия в областта на климата никога не е било по-критично“, добавя тя, имайки предвид Конференцията на ООН за изменението на климата.

Миналата година не беше рекордна, въпреки че светът беше с 1,2 градуса по Целзий по-топъл от прединдустриалните времена. Предишният рекорд беше от 2016 и 2020 г., когато температурите бяха средно с 1,25 градуса по Целзий по-високи.

Средната температура на морската повърхност за септември за географски ширини 60°S–60°N е достигнала 20,92 градуса, което е най-високата регистрирана температура за септември и на второ място за всички месеци след август 2023 г., казват от „Коперник“.

Анализът на агенцията се основава на милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции.

Площта на морския лед в Антарктика остава на рекордно ниско ниво за това време от годината, а ледът в Арктическо море е с 18% под средното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 7 месеца
До: cyclop хахахаха, толкова си тъъъъп, че даже не може да осмислиш нещата които копи-пействаш ... The Little Ice Age ( LIA ) е период на регионалното охлаждане, повтарям.. регионално охлаждане, а не глобално! Айде сега *** виж с колко е мръднала температурата надолу и го сравни със сегашното положение... не е истина, колко си тъъъп, мой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 7 месеца
"В обсерватория на НАСА на Земята отбелязва три особено студени интервали. Едната започва около 1650 г., другата около 1770 г., а последната през 1850 г., всички те са разделени с интервали на леко затопляне. " Според ГНЯССНИТЕ, ВРЕДНИ ПРОПАГАНДНИ КОПИ-ПЕЙСТ ВУВУЗЕЛИ, заблуждаващо наричащи се "създатели", от ледниковата епоха досега - клаймъта се е затоплил. КАКВА ИЗНЕНАДА! Да закриваме индустрията, да слизаме от колите - по-топло е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 7 месеца
The Little Ice Age ( LIA ) е период на регионалното охлаждане, което е настъпило след Средновековна топлия период . [2] Това не беше истински ледников период в глобален мащаб. Терминът е въведен в научната литература от Франсоа Е. Матес през 1939 г. [3] Периодът от време е условно дефиниран като разширяващ се от 16 -ти до 19 -ти век, [4] [5] [6], но някои експерти предпочитат алтернатива период от около 1300 [7] до около 1850. [8] [9] [10]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още