IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият премиер: Туризмът може да спечели от климатичните промени

Кириакос Мицотакис смята, че изменението на климата е възможност за разширяване на туристическия сезон

09:21 | 23.09.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че страната му може да се възползва от изменението на климата, тъй като то ще помогне за привличането на посетители извън традиционните летни месеци.

"Изменението на климата е възможност за разширяване на туристическия сезон", каза Мицотакис в интервю за телевизия Bloomberg.

Все пак климатичната криза ще бъде дългосрочно предизвикателство и светът трябва да бъде много по-ефективен в справянето с нейните последствия, каза той.

"Много ясно е, че трябва да се съсредоточим върху краткосрочната адаптация", каза премиерът.

Макар че Европейският съюз трябва да определи и приложи цялостен стратегически план с подходящи ресурси, за да се справи с новите предизвикателства, проблемът не се ограничава само до Европа, заяви Мицотакис пред Общото събрание на ООН в четвъртък. Вместо това трябва да се създаде "глобален алианс за адаптация", който да подпомага финансирането на краткосрочни проекти за адаптация.

Гърция вече планира да удвои бюджетните си резерви за покриване на разходите при природни бедствия, свързани с изменението на климата, като увеличи таксата за настаняване - ход, който ще засегне най-вече луксозните хотели.

Специалните резерви ще бъдат увеличени от 300 млн. евро на 600 млн. евро до 2024 г., тъй като гръцката администрация се опитва да реагира на екстремните климатични условия през лятото, когато страната беше засегната от най-големите горски пожари и наводнения в историята си.

Мицотакис обеща, че Гърция няма да се отклони от плановете си да продължи да укрепва фискалната си позиция. Десетилетие след финансовата криза, която заплашваше да принуди Гърция да излезе от еврозоната, ангажиментът на правителството към бюджетната дисциплина е в основата на неговата стратегия.

"Ние ще бъдем безкомпромисни по отношение на поддържането на фискалната дисциплина", каза гръцкият премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 23.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 7 месеца
Нещо за Лампедуза, или още не дават да пишете. Още няма официално одобрена посока за манипулация май. Сега я плетат и после ще ви я пуснат да копи-пейстите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още