IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицотакис разгневи държавните служители с планирани промени в трудовия закон

Законопроектът, който се очаква да бъде приет от парламента, позволява на служителите на пълен работен ден да си намират втора почасова работа и да работят до 13 часа дневно

17:44 | 21.09.23 г.
Шествието срещу трудовите реформи стигна до сградата на парламента в Атина. Снимка: EPA/БГНЕС
Шествието срещу трудовите реформи стигна до сградата на парламента в Атина. Снимка: EPA/БГНЕС

Хиляди гръцки служители от държавния сектор, включително учители, лекари и транспортни работници, се включиха в шествие в Атина в рамките на стачка срещу планирани промени в трудовия закон от консервативното правителство, което беше преизбрано през юни, предава Ройтерс.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис твърди, че реформата ще елиминира недекларираната работа и ще подкрепи заетостта като цяло, но профсъюзите и опозицията смятат, че тя ще засегне правата на работниците и ще създаде варварски условия.

Еднодневната национална стачка, организирана от най-големия профсъюз в държавния сектор в Гърция Adedy, е първата, откакто правителството на Мицотакис беше избрано за втори мандат.

Влаковете и автобусите се движеха с разреден график, държавните болници работят само със служители за спешна помощ, а много училища са затворени.

Протестиращите стигнаха до парламента, където депутатите обсъждаха планираните промени, които се очаква да бъдат одобрени тази седмица. Правителството на Мицотакис има 158 депутати в 300-местния парламент.

Искаме законопроектът да бъде оттеглен“, съобщи на сайта си Adedy, който представлява около половин милион работници.

Законопроектът ще позволи на служителите на пълен ден да намират втора почасова работа и да работят до 13 часа дневно, ако липсват определени условия като конфликт на интереси. Той също така позволява на работодателите да въвеждат шестдневна работна седмица.

„Това оставя отворена вратата да работим 13 часа (на ден) и докато станем на 74 години. Законопроектът също така слага край на исканията на служителите за увеличаване на заплатите, което те заслужават“, каза Ламбрини Христояни, председател на профсъюза, представляващ служителите в министерството на земеделието.

Според законопроекта служител може да бъде уволнен през първата му година на работа без предупреждение или възнаграждение, ако не е договорено друго.Той позволява изпитателен срок до шест месеца, но също така задължава работодателите да предоставят подробни инструкции за условията на труд.

Работодателите са заплашени от глоба до 10 500 евро, ако не декларират удължаване на работните часове на служител или промяна в смените. Законопроектът въвежда също глоби и затвор до шест месеца за хора, които пречат на служителите да работят по време на стачка.

Депутатите от основната опозиционна партия „Сириза“, която трябва да избере нов лидер в неделя, заявиха по-рано тази седмица, че правителството прокарва „таен дневен ред“ срещу служителите.

Гръцката комунистическа партия нарече законопроекта чудовищен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още