IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наводненията в Гърция нанасят щети за милиарди евро

ЕС ще предостави средства за ремонт на унищожената инфраструктура в Тесалия

12:05 | 16.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ябълките бяха почти узрели за събиране, когато най-големите бури от над век удариха житницата на Гърция в Тесалия.

Сега фермерите от гористите склонове на планината Пилио, която гледа към равнината на Тесалия, казват, че са изправени пред щети за милиони евро от наводненията, започнали по-рано този месец. Вероятно те ще могат да спасят едва една трета от реколтата — и това ще се случи само ако разрушеният път до овощните им градини бъде поправен навреме.

Колкото и големи да са щетите, понесени от фермерите от Пилио, техните колеги от равнината бяха засегнати от още по-големи опустошения от катастрофалните наводнения миналата седмица, оставили 16 жертви, дни след като горските пожари отнеха живота на 20 души в Североизточна Гърция.

Бурите наводниха 720 квадратни километра площ, предимно първокласни земеделски земи, унищожавайки напълно реколтата. Те също наводниха стотици сгради, счупиха железопътния гръбнак на страната, опустошиха селски пътища и мостове и убиха десетки хиляди животни във фермите.

Тесалия - основен земеделски център от хилядолетия - представлява около 5% от националната икономическа продукция и много по-голям дял от селскостопанската продукция, въпреки че голяма част от нея сега е памук и тютюн.

Някои райони остават застрашени от наводнение в петък, като някои жители са предупредени да се подготвят за евакуация, ако е необходимо.

Гърция, която се върна към фискалното здраве след осемгодишна финансова криза, разтърсила световните пазари, сега оценява умопомрачителните разходи от наводненията.

Министърът на финансите Костис Хадзидакис каза, че точната сума остава неуловима.

„Но ... ние говорим за милиарди (евро)“, заяви той пред частната телевизия Antenna TV, добавяйки, че дясноцентристкото правителство изготвя допълнителен държавен бюджет от около 600 млн. евро за непосредствени нуждите от финансиране.

Очаква се премиерът Кириакос Мицотакис да предостави допълнителни подробности по време на реч за икономическата политика в събота.

Природното бедствие връхлетя страната на фона на кризата с разходите за живот, предизвикана от войната на Русия в Украйна, която на фона на пандемията от COVID-19 увеличи значително държавните социални разходи чрез набор от субсидии.

Хадзидакис предупреди, че сега това може да бъде ограничено. Правителството е категорично, че трябва да постигне целите си за спестяванията, за да докаже, че Гърция завинаги е отхвърлила предишното си разточителство.

„Ако изпратим съобщението, че в Гърция отново ставаме разхлабени и възприемаме погрешни практики от миналото, ще се върнем към рецидив“, предупреждава Хадзидакис. „След толкова много жертви през толкова много години и напредъка през последните години, (това) би било огромен срам”, добавят той.

Политиците са уверени, че целта за спестяване ще бъде постигната, а Европейският съюз (ЕС), който също обеща средства за подпомагане за наводненията, заяви, че тези извънредни разходи няма да бъдат предмет на бюджетните ограничения на Гърция, датиращи от финансовата криза от 2010-2018 г.

Правителството казва, че помощта на ЕС ще допринесе за ремонти на инфраструктурата в Тесалия, като се започне от разрушената железопътна линия.

Никос Тахиаос, заместник-министър на инфраструктурата, посочва, че щетите са „огромни“, особено на железопътната линия, където 50-километров участък от единствената линия, превозваща стоки и пътници между Южна и Северна Гърция, е до голяма степен разрушена.

Нанесени щети от наводненията по инфраструктурата в Тесалия, Гърция. Снимка: Bloomberg L.P. Нанесени щети от наводненията по инфраструктурата в Тесалия, Гърция. Снимка: Bloomberg L.P.

По думите му може да отнеме до два месеца поправката само на едната линия по трасето.

„Но пълното възстановяване на железопътната мрежа ще отнеме много време... и много пари“, добавя Тахиаос пред държавната телевизия ERT.

Наводнен участък от главния път, свързваш Тесалия със Северна Гърция, беше частично отворен късно вечерта в петък, докато се извършваше ремонтна дейност на водопровода до Волос, град с около 85 000 души население в подножието на Пилио.

Правителството също така обеща бързи компенсации на хиляди дущи, чиито къщи бяха наводнени и които са загубили добитък и селскостопански машини. До момента е регистрирана загуба на близо 90 000 овце, кози, свине и крави, както и над 120 000 птици.

В село Загора в Пилио лидерът на земеделския синдикат Тодорис Георгадакис призова властите да поправят непроходимите пътища, водещи до местните овощни градини, където ябълките чакат прибиране.

„Цената на бурите може да надхвърли 10 милиона евро само за производителите на ябълки“, изтъква той пред Асошиейтед прес (АП). „Очакваме тази реколта да достигне 6500 тона, спад от 22 000 за нормална година. Това е само, ако пътищата бъдат поправени скоро“, добавя Георгадакис.

Щетите върху посевите също могат да доведат до повишаване на вече завишените цени на храните в Гърция, като в някои райони вече се съобщава за двуцифрени увеличения. Бяха изразени и опасения, че наводнените полета ще бъдат неизползваеми години наред, въпреки че гръцкото министерство на земеделието се опита да омаловажи това безпокойство.

В южната част на Пилио кметът Михаел Мицикос се тревожи за ефекта върху важната туристическа индустрия, особено в опустошените крайбрежни села, от които посетителите трябваше да бъдат евакуирани по море, след като пътният им достъп беше унищожен.

Мицикос казва, че цената на пораженията е „неизчислима“.

„Има туристи, които са избягали от наетите стаи и хотели (на фона на наводненията), както и всички онези, които са отменили резервациите си“, посочва той, добавяйки: „Сезонът в тези крайбрежни райони обикновено продължава до началото на ноември“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още