IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще предостави 2,25 млрд. евро на Гърция заради щетите от наводненията

Бедствието унищожи инфраструктура и земеделска земя

16:36 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще подкрепи Гърция с до 2,25 млрд. евро, за да смекчи икономическото влияние от наводненията миналата седмица, които отнеха живота на 15 души и унищожиха инфраструктура и земеделска земя, съобщава Bloomberg.

„Гръцкият народ може да разчита на Европа за бърз подкрепа, максимална гъвкавост и че ние сме до вас не само в този кратък момент, но и при възстановяването и реконструкцията“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайн във вторник след среща с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис в Страсбург.

Те заявиха, че са решили да сформират работна група, която ще помогне средствата да се разпределят по-бързо. Първоначалният пакет от до 2,25 млрд. евро може да бъде допълнен с други източници, например фонда за солидарност на ЕС, каза Фон дер Лайен.

Лидерите се срещнаха след бурята Даниел, която причини най-големите щети на земеделски земи и села от много десетилетия. Националната магистрала, която свързва столицата Атина с втория по големина град в страната, остава затворена в части от района на Тесалия, а влаковата връзка също е спряна поради повреда на железопътната линия.

Цели села бяха покрити с вода, която постепенно се заменя с кал, дървета и различни материали. Много животни умряха, като властите бързаха да ги съберат, погребат или изгорят, преди да започнат да се разпространяват болести.

Бизнеси и фабрики бяха наводнени, тъй като бурята засегна около 72 хил. хектара. Магазините в Атина вече изпитват недостиг на продукти. Регионът на Тесалия беше най-тежко засегнатата област с унищожени цели реколти от памук, царевица, домати и ябълки.

„В състояние сме да покрием много преки нужди, без да се отклоняваме от нашите бюджетни цели“, каза Мицотакис. ЕС трябва да покаже максимална подкрепа и гъвкавост и да излезе с иновативни идеи как да подкрепи Гърция незабавно, както и в краткосрочен до среден период, добави той.

В опит да облекчи притесненията на инвеститорите икономическият съветник на Мицотакис Алекс Пателис обеща, че Гърция ще се придържа към фискалните си цели въпреки въздействието на природните бедствия. Отворена е онлайн платформа за обезщетения, за да предостави помощ на засегнатите, докато властите се опитват да изчислят точната цена на бурята.

Мицотакис каза, че ще „направя моя лична мисия“ да убедя колегите си лидери от ЕС, че „трябва да допълним фондовете за солидарност със значително повече налични средства“, за да подкрепим страни, които страдат от финансови бедствия, пряко свързани с изменението на климата, но също и с други видове природни бедствия, каза Мицотакис.

Наводненията последваха големи щети, причинени от горски пожари през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още