IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордната година за вятърните паркове дава надежда за изпълнението на зелените цели в ЕС

В сектора виждат намаляване на бюрокрацията при издаването на разрешителни за нови паркове, но старата електроенергийна мрежа е проблем

13:47 | 28.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2023 година изграждането на нови вятърни паркове в Европа бележи рекорд, което дава надежда, че зелените цели на Европейския съюз (ЕС) могат да бъдат реализирани, показа анализ на организацията, представляваща сектора, WindEurope. През миналата година в общността са инсталирани 16,2 гигавата нови вятърни мощности, като 82% от тях са на сушата. 1 гигават е в резултат от реновиране на вече инсталирани турбини, посочват от индустрията.

Новите паркове са в Германия, Нидерландия и Швеция.

Като цяло в Европа през миналата година са инсталирани 18,3 гигавата нови вятърни мощности, 79% от тях - на сушата. Рекордните 3,8 гигавата обаче са офшорни вятърни паркове.

От WindEurope отбелязват, че през последните месеци има серизно раздвижване в сектора. Изграждането на толкова много паркове се дължи основно на намаляването на бюрокрацията при издаването на разрешителни и връщането на инвеститорите в сектора. В ЕС вече има и голяма политическа подкрепа за развитието на вятърната енергия.

Така делът на вятъра в общата потребена електроенергия в ЕС вече е 19%, а на соларните централи - 8%. Като цяло възобновяемите енергийни източници вече държат 42% от енергийния микс на ЕС.

Вятърната енергия има най-голям дял в микса на Дания - 56%, следвана от Ирландия (36%) и Германия (31%). Вятърната енергия заема 20% от енергийния микс на Гърция.

Прогнозите в сектора са, че в периода 2024-2030 година страните от ЕС ще добавят по 29 гигавата нови вятърни мощности всяка година. Така към 2030 година инсталираните мощности ще бъдат вече 393 гигавата, или съвсем близо до целта от 425 гигавата, необходими за изпълнението на целите за възобновяема енергия, поставени от Брюксел.

Реализирането на тази цел обаче ще изисква сериозни инвестиции в мрежата, където са и най-големите трудности. Според индустрията в момента има стотици турбини (6 гигавата), които са изградени, но не са свързани с мрежата поради различни причини (липса на капацитет за включване или физическа липса на необходимите съоръжения). Това може съществено да забави темпа на развитие на сектора. В тази връзка от WindEurope приветстват плана за действие на ЕК, свързан със спешното развитие на електроенергийната мрежа в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още