IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България търси отговорен заместник на "Лукойл" за рафинерията си в Бургас

Руският гигант официално не търси продажба, но ако София намери подходящ купувач, сделка ще има, казва финансовият министър в оставка Асен Василев

11:13 | 02.04.24 г.
Петролният терминал "Росенец". Снимка: Bloomberg
Петролният терминал "Росенец". Снимка: Bloomberg

След десетилетия на "мирно съжителство" с най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС) руската компания "Лукойл" преосмисля присъствието си в България заради това, което нарича "политически натиск", пише в обширен материал за рафинерията в Бургас Bloomberg. Влошаването на отношенията започна, след като Русия нахлу в Украйна и за разлика от Унгария и Сърбия, други близки до Москва държави, България реши да прекъсне бизнеса си с Русия.

Ние не зависим за нашите критични доставки от страна, която ни възприема като враждебно настроена, коментира финансовият министър в оставка Асен Василев пред Bloomberg. Той е категоричен, че София търси "реномирана компания" от Европа, САЩ или Близкия изток, която ще работи отговорно и няма да използва рафинерията за налагане на политически интереси.

Според противниците на "Лукойл" в България руската компания прави именно това и връзките ѝ се простират дълбоко в политическия и бизнес елит на страната.

Компанията от своя страна съобщи през декември 2023 година, че преосмисля стратегията си за българския пазар заради "дискриминацонни закони и други нечестни политически решения за рафинерията, които нямат нищо общо с цивилизованата регулация на големия бизнес". Това изявление беше направено, след като Народното събрание реши да прекрати дерогацията, позволяваща на България да купува руски петрол до края на 2024 година, след като станаха ясни редица операции, възползващи се от пропуски в санкциите срещу Русия и които бяха в противоречие с официалната политика на ЕС към Москва.

Официално "Лукойл" не е съобщил, че търси купувач на рафинерията, която държи чрез дъщерната си компания Litsaco. Руският гигант отказва коментар и за публикацията на Bloomberg.

Позицията на Василев обаче е категорична - България се оглежда за подходящ купувач и има волята сделката да се случи. "Българите обичат добрите сделки. Диверсификацията е добра сделка за страната, за индустрията. Ако трябва да избираме идеология или добра сделка, ние винаги избираме добрата сделка", обяснява той.

Да скъсаш връзките с Русия обаче не е лесна работа - в България хората отдавна се делят на русофили и русофоби, свързва ни православието и исторически връзки, а по времето на СССР страната ни беше наричана дори и 16-ата република. 

В Москва дори не крият отношението си към София - година преди влизането на страната в ЕС руският посланик в общността коментира членството на България с думите, че би било полезно за Русия да има "троянски кон" в съюза.

Късането на отношенията с Русия изглежда политически добър ход. В близкия град Камено, където повечето жители или работят в "Нефтохим Бургас", или имат връзка с рафинерията, обвиняват Украйна, че се противопоставя на руския президент Владимир Путин и така могат да предизвикат война, която да прескочи "на другия бряг на Черно море". Те се изказват ласкаво за "Лукойл", в чиято рафинерия работят 1300 души.

Притесненията им са, че новият собственик няма да поддържа пълната функционалност на рафинерията, ще има уволнения и те няма да могат да намерят работа и добра заплата, за да запазят начина си на живот.

Президентът Румен Радев, който отказваше да отпуска военна помощ за Украйна, следи внимателно какво се случва с "Лукойл". В Президентството се проведоха преговори между компанията и служебния кабинет, назначен от президента, на които руската компания обеща да плаща данъци в България. В опозиционната партия "Възраждане" пък са категорични, че руският петролен гигант не провежда политика в България, а само бизнес.

Но като цяло позицията на България е за прекратяване на връзките с Русия - тя отказа да плаща природния газ в рубли и "Газпром" спря доставките, намери алтернативи на руското гориво за ядрените централи, а от политическа гледна точка изгони руски дипломати, подозирани за шпионска дейност, както и ръководството на Руската църква.

България официално доставя и оръжие за Украйна, допълва още Bloomberg.

САЩ приветстват позицията на София, описвайки я като ключова за НАТО в региона. "България има важни инициативи, включително като домакин на многонационална бойна група на НАТО, като предостави помощ на Украйна и като устоява твърдо пред заплахите, лъжите и провокациите на Русия“, смята американският посланик в България Кенет Мертен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още